Magritte & het Atomium: Twee Belgische iconen ontmoeten elkaar

Magritte. Atomium meets surrealism

Brussel

Camille Meeus
  • Atomium
  • 21 2017 tot 10 sep 2018
Google maps
location

Vijftig jaar na het overlijden van Belgiës bekendste schilder brengt het Atomium een hommage aan regende mannetjes, valse pijpen en groene appels. Dompel jezelf onder in de surrealistische 3D- wereld van René Magritte in één van de Atomiumbollen.

2017 is het jaar van René Magritte: vijftig jaar geleden stierf het Belgisch icoon van het surrealisme en daarom kan je hem nog tot eind dit jaar doorheen heel België beter leren kennen. Na een tentoonstelling in zijn huis in Jette, een 3D-expo op het strand en muurschilderingen in het Casino van Knokke, zet ook het Atomium Magritte in de kijker. Verwacht geen riginele werken (daarvoor kan je in het Magritte Museum terecht), maar een reis door zijn fantasievolle wereld.

We rollen letterlijk de wereld van Magritte binnen langs een roltrap versierd met de typische blauwwitte schaapswolkjes. Na een welkomstwoord van twee organisatoren, uiteraard mét bolhoed, krijgen we een rondleiding van een echte Magritte-kenner. 

Lantaarnpalen en eieren

Surrealisme betekent letterlijk "boven de realiteit". Het zijn dus niet zomaar originele of speciale werken maar schilderijen die de realiteit overstijgen. Magritte is eerder een filosofisch surrealist. Hij combineert zaken die op het eerste zicht niet samen horen, maar die eigenlijk toch een achterliggend logisch verband vertonen. Zo wordt in het Rijk der lichten, in deze expo met echte lantaarnpaal, een slapend huis met een helderblauwe hemel getoond.

Op het eerste gezicht vreemd, maar Magritte verklaarde dit als dat het ergens op de wereld dag is op hetzelfde moment dat het hier nacht is. Verder zien we ook een levensgrote Magritte die een vogel schildert, maar als model een ei voor zich heeft liggen. Heel logisch, zou Magritte zeggen, want de vogel komt uit het ei.

Ook de tweede verdieping betreden we letterlijk door Magrittes werk, meer bepaald door de deur uit zijn schilderij Het onverwachte antwoord. Boven aangekomen wachten tientallen hangende witblauwe vogels en zwarte bolhoedjes ons op.

Deze expo speelt duidelijk in op de totaalbeleving: zowel beelden, 3D-aspecten en muziek maken de wereld van Magritte tastbaar. Verder wordt er ook dieper ingegaan op de werken zelf: schilderijen worden ontrafeld en details op de voorgrond geplaatst. Er wordt, in het licht van zijn persoonlijk verleden, gesuggereerd waarom Magritte witte doeken schildert of net kiest voor een groene appel.

Magritte. Atomium meets surrealism beperkt zich tot een tiental werken, maar is zeker de moeite waard om te ontdekken. De expo is op maat gemaakt voor de architectuur van het Atomium. Het surrealistische van negen bollen die in de lucht zweven sluit bovendien perfect aan bij de boven werkelijke gedachtes van Magritte. Magritte en het Atomium: Twee Belgische iconen ontmoeten elkaar. 

Je kan de expo Magritte. Atomium meets surrealism nog tot 10 september 2018 bezoeken.