Museumnacht in Gent

Museumnacht 2014

Michiel
Google maps
location

Altijd al een museum in het donker willen bezoeken? Dat kan op 4 december: de Gentse musea openen hun deuren vanaf zes uur 's avonds. Bekijk de collecties bovendien helemaal gratis. 

De Museumnacht is de aftrap voor de Gentse kunstweek. Dompel jezelf onder in kunst, cultuur en erfgoed en sluit het feest af in het Vooruit Café. Wie niet wil verdwalen, neemt best dit lijstje mee:

S.M.A.K.

Gekwetste kwetsbaarheid

Kunstenares Berlinde De Bruyckere stelt een honderdtal werken tentoon die nooit eerder in België te zien waren. BILL nam alvast een kijkje. Muziek van Gerard Herman zorgt voor een sfeer die naadloos aansluit bij deze sculpturen tussen mens en natuur. 

Museum voor Schone Kunsten

Love Letters in War and Peace, Mona Hatoum, Close Quarters

Een expositie zoals er meerdere zouden mogen zijn, volledig in het teken van de liefde. Van prille tot verboden liefde, alles wordt beschreven in liefdesbrieven. Ook de brieven van Oscar Wilde, Dante Gabriel Rossetti en Dora Carrington zijn er te vinden. Aan inspiratiemateriaal geen gebrek: wees eens origineel en verras je lief met een brief. 

De Wereld van Kina

 Een Fluitje van een cent

Wie wordt niet vrolijk van een deuntje? In het natuurmuseum leert zowel oud als jong bij. Vergeet daarom zeker niet Het Huis te bezoeken tijdens je parcours doorheen Gent.   

 Sint-Pietersabdij

Carll Kneut en Wouter Deprez gaan live

Boekillustrator Carll Cneut legt zijn ziel bloot in de tentoonstelling In my Head. Hoe leeft en werkt een illustrator nu eigenlijk? Dorpsgenoot Wouter Deprez legt het uit. Detail: het hele atelier van Cneut verhuist voor de gelegenheid mee naar de Sint-Pietersabdij. 

 STAM

MINI - MAXI 

Maquettes zijn meer dan een fase in een proces, dat heeft BILL je al verteld. 's Nachts is er meer dan enkel de tentoonstelling Verbeelding op Schaal. Speel gezelschapsspelletjes eens op een andere schaal dan dat je gewend bent en probeer de mini- en maxi-modellen van schaak, Mikado, Jenga, pingpong en Twister. De ideale nachtspelen, toch? 

Designmuseum Gent

Lichtpunt

Lightopia mag op de agenda van de creatievelingen onder ons zeker niet ontbreken. Niet minder dan driehonderd lichtobjecten worden er in de spotlights geplaatst. Een tentoonstelling die het best tot haar recht komt in de duisternis. 

Huis van Alijn

The Sound of Piep!

Meer speelgoed valt te ontdekken in Het Huis van Alijn. Zoek naar het geluid van alledaagse dingen. Aifoon en de studenten van KASK verzamelen en mixen de klanken tot erop gedanst kan worden. U hoort het al: dansen, dansen, dansen!

 MIAT

Straffe gasten, straf spektakel

Wie luider hoopt te gaan dan het piepend speelgoed, kan terecht in het MIAT. Oorverdovende geluiden van oude textielmachines geven weer hoe het er een eeuw geleden in Gent aan toe ging. Beleef er ons eigen industrieel erfgoed via workshops en filmpjes. 

Museum Dr. Guislain

Donkere kamers. Over melancholie en depressie

Voor we naar de Vooruit trekken en een afterparty meepakken, stoppen we bij Museum Dr. Guislain. Hoe dacht men vroeger over depressie, en welke duivelse apparaten gebruikte men om ze te bestreiden? De nacht kan deze expo enkel kracht bijzetten. 

Ben je al bezet op 4 december? Dan kan je de Museumnacht live volgen op Facebook.