Pascal Janssen: “Ik probeer muziek te visualiseren in mijn eigen beelden”

BILL Awards 2016

Categorie: Zien

Asli

BILL Awards 2016: Pascal Janssen

Categorie: Zien

Pascal Janssen is een 23-jarige mixed media kunstenaar. Hij is van veel markten thuis, maar het ontwerpen van platenhoezen voor muziekbands is zijn cup of tea. 'Psychedelisch' en 'melancholisch' zijn de sleutelwoorden.

Pascal Janssen: “Ik ben op een vrij jonge leeftijd voor het eerst in aanraking gekomen met kunst. Mijn interesse is vooral doorgebroken toen ik op de kunstschool zat. Eerst wilde ik nog een schilder worden die exposeert. Daar ben ik een beetje uitgegroeid. Nu wil ik me vooral focussen op de muziekwereld en mijn kunst daarop toepassen. Zoals albumhoezen ontwerpen dus."

"Ik ben al snel begonnen met het contacteren van bands. En zo ging alls van start."

“Mijn werk is eigenlijk een combinatie van subtiel psychedelische en melancholische mixed media. Ik probeer zo veel mogelijk te combineren. Ik werk vooral met schilderijen en collages. Waarom platenhoezen? Wel dat is simpel: Music is the key. Ik ben altijd al bezig geweest met muziek. Muziek opzoeken, sorteren,  er de juiste foto’s bij zoeken enzovoort."

"Zelf kan ik geen muziek maken. Soms draai ik wel platen op een zot kotfeestje, maar voor de rest suck ik echt big time in muziek. Ik concentreer me dus op dingen die ik wél kan, en dat is dingen ontwerpen. Het ontwerpen van platenhoezen zelf is langzaam begonnen, maar ik ben al snel zelf bands beginnen contacteren. En zo ging het allemaal van start.”

 

"Nieuwe mensen leren kennen, dingen meemaken, plaatsen zien... Het zijn allemaal mogelijke inspiratiebronnen"

“Ik ben niet dagelijks bezig met ontwerpen, maar dat is ook niet nodig vind ik. Soms moet je helemaal niet creatief bezig zijn, je kunnen opladen zeg maar. Nieuwe mensen leren kennen, dingen meemaken, plaatsen zien. Dat geeft je dan nieuwe inspiratie en creativiteit. Ik ga bijvoorbeeld ook vaak naar feestjes waar muziek wordt gedraaid waar ik nog niet familiair mee ben. Zo leer ik nieuwe mensen, muziek en subculturen kennen. Allemaal inspiratiebronnen."

"Als ik echt moet beschrijven hoe ik te werk ga, kan ik eigenlijk gewoon zeggen dat ik muziek probeer te visualiseren in mijn eigen beelden. Muziek die ik niet begrijp of niet ken, waar ik geen genre op kan plaatsen vind ik meestal de beste muziek.”

 

"Met kleine bands werken is leuk, want die zijn nog pril en rauw."

“Ik ben vrij trots op alles wat ik tot nu toe heb gedaan, ik kan er niet expliciet één collage of schilderij of hoes uit kiezen. Ik hoop in de toekomst met meer en bekendere bands samen te werken. Nu ben ik vooral bezig met kleinere, onbekendere bands. Maar dat is ook leuk, want die zijn nog pril en rauw. Zo kan ik samen met hen groeien en wie weet worden ze wereldberoemd (lacht). Als ik groot moet denken, dan wil ik ooit iets ontwerpen voor Grimes of King Krule."

Benieuwd naar de platenhoezen die Pascal al heeft ontworpen en naar de muziek die daarbij hoort? Check dan zeker zijn YouTube-kanaal. 

>> Stem op Pascal als jouw favoriet voor de BILL Awards in de categorie Zien.