Playground Festival: tongen, tapijten en valsspelers

STUK + Museum M

Ieva Misevičiūtė - Cally Spooner - Maria Hassabi - ...

Pieter Claes
  • STUK
  • 19 tot 22 nov 2015
Google maps
location

Kunstencentrum STUK en Museum M slaan de handen in elkaar voor de negende editie van Playground. Vijftien kunstenaars komen performen, exposeren en vertellen, koorddansend op de lijn tussen podium en beeldende kunst. 

Onze favorieten

1. Ieva Misevičiūtė - Tongue PhD 

Ieva Misevičiūtė behaalde masters in Politieke Wetenschappen en Cuturele Analyse… en werkte als clown in een circus. Tijdens Tongue PhD werkt ze voor je neus haar doctoraat af, door middel van haar tong. Volgens haar vormt dat onbenullige mondorgaan immers de brug tussen waanzin en intelligentie, en herinnert het ons aan onze dierlijke roots.

Doorheen de tien hoofdstukken van de performance – zelfs de setting lijkt op een mondholte – onderzoekt ze alle mogelijke (metaforische) betekenissen en functies van de tong. Nog niet geïntrigeerd? Echt niet? Wacht tot je de modus operandi van de kunstenares hoort.  

Misevičiūtė: “Wanneer ik een werk creëer, vertrek ik vanuit een karakterstudie van concrete mensen, dieren en objecten. Die voeg ik samen om iets nieuw te ontwerpen. Voor deze performance mixte ik een amoebe met een hyena, een hert, Freddy Mercury, Michael Jackson en de arm van een octopus.”   

2. Cally Spooner - Damning Evidence... 

De Britse Cally Spooner laat een operazangeres een aria brengen, ondertiteld door een led-bord. ’t Is te zeggen, de tekst is een bloemlezing uit wat het internet te zeggen heeft over artiesten die ‘technieken’ gebruiken om hun prestaties te verbeteren. Passeren de revue: de vermaledijde Lance Armstrong en zelfs Beyoncé, die playbackte bij de inhuldiging van Obama. Een creatieve aanklacht tegen de hysterische media.  

3. Maria Hassabi - Solo  

Maria Hassabi betreedt de dansvloer voor nen trage met haar Oosters tapijt. Klinkt misschien als het nummertje dat de poetsvrouw elke donderdag in je living brengt, maar het resultaat is echt wel bijzonder. Tijdens de pas de deux met het vloerkleed verandert het stuk stof namelijk afwisselend in een statig gebouw, een wapen, een tweede huid en zelfs een zwoele minnaar.

Tickets en info? Hier moet je zijn.