Ready for her close up: Izra Marie Jans

De Leuvense Zes

Fotografe Izra Marie Jans

Pieter Claes

Foto’s voor Ready for her close up: Izra Marie Jans

Izra Jans

Google maps
location

In samenwerking met Bib Leuven riep mijnLeuven een conclaaf van zes jonge kunstenaars bij elkaar om hun werk te exposeren. Wij spraken met de fotografe in hun rangen, KASK-studente Izra Marie Jans (19) uit Kessel-lo.

F*ck homework 

Izra: "In het middelbaar wist ik al dat ik heel wat creatieve eieren had die ik kwijt moest. Aanvankelijk was ik vooral bezig met muziek, toneel en dans. Pas later ontkiemde mijn interesse in beeldende kunsten, en dan in het bijzonder mijn passie voor fotografie. Toen ook mijn huiswerk eronder begon te lijden, heb ik de knoop doorgehakt. Als ik dan toch al zoveel tijd met mijn camera doorbracht, dan kon ik het evengoed als studierichting oppikken. Ik moest sowieso aan een opleiding beginnen waarin ik echt goesting had, anders zou ik mezelf naar de les moeten slepen." 

Afstand Vs. intimiteit 

 "Ik vind het lastig om mijn stijl als fotografe te omschrijven. Eigenlijk loopt mijn werk synchroon met mijn persoonlijkheid. Ik was nooit de meest uitbundige persoon, eerder verlegen zelfs. Die spanning tussen afstandelijkheid en intimiteit komt terug in mijn foto's. Daarnaast ben ik tegelijkertijd nogal nonchalant maar wel erg gedisciplineerd en ook die tegenstelling sluimert in mijn werk. Al ben ik natuurlijk nog op zoek naar "mijn" stijl, in het tweede jaar is het normaal dat je niet helemaal weet welke richting je uitgaat. 

Mijn thuis is waar mijn Stella-(toren) staat

“Voor de Leuvense Zes maakte ik een fotoreeks over de Vaartkom in Leuven. De buurt staat vol met oude gebouwen en ademt een ietwat sinistere, criminele sfeer uit. De stad is van plan om heel wat te slopen en te vervangen door moderne architectuur. Voor veel Leuvenaars brokkelt daarmee ook een stukje van Leuven af; bijvoorbeeld de oude Stella-torens.”