Smile, laugh, click, repeat

Can I take a picture? The evolution of smile

Kim De Molenaer

Inge
Google maps
location

Kim De Molenaer zoomt in op de fotograaf, letterlijk. In Can I take a picture? The evolution of smile trekt hij foto's van mensen die foto's trekken. Erg meta, maar vooral erg vermakelijk. Hoog tijd dus om te duiken in andere curiositeiten van de fotografie.

De eerste foto zag pas zo'n 200 jaar geleden het levenslicht. Sindsdien lopen experiment en fotografie hand in hand. Wij zetten de opmerkelijkste trends in een overzichtje.

Lijkwaden

De rites de passages zoals de proclamatie of het huwelijk worden duchtig gefotografeerd, maar blijkbaar werd de eindbestemming ook vastgelegd. In de negentiende eeuw was het de gewone gang van zaken dat de begrafenisondernemer en passant ook de rol van fotograaf op zich nam. Het ging zelf zo ver dat men de overledene nog een pose liet aannemen. Say cheese?

Strandfotografen

Het is niet altijd vanzelfsprekend geweest dat mensen zich een camera konden permitteren, laat staan dat ze er altijd eentje op zak hadden. Fotografen deden dan ook gouden zaakjes als ze rondlummelden op strategische plaatsen (denk het strand of de Eiffeltoren) om een kiekje te schieten van een familie op daguitstap.

Selfies

Anno 2015 lijkt de selfie-gekte verder te gaan dan een hashtag. Van halsbrekende toeren met halsbrekende gevolgen tot chirurgische ingrepen voor de perfecte instagramfoto. In navolging van selfiequeen Kim Kardashian, drukken volgers wereldwijd iedere seconde op de knop. We wachten ongeduldig op de nieuwste hype, but first let me take a selfie.

Je kan de expo van Kim De Molenaer van 8 tot en met 25 juni bewonderen in CC De Brouckere in Torhout.