Tracing The Future in Leuven

500 jaar Utopia - Thomas More

M - Museum Leuven

Pieter Claes
  • Tracing The Future
  • 30 sep tot 20 nov 2016
Google maps
location

Utopia van Thomas More blijft kunstenaars inspireren, ook vijfhonderd jaar na de eerste druk. Voor Tracing The Furture presenteren enkele internationaal geroemde kunstenaars in vijf etappes hun versie van Mores droomuniversum. 

In wat voor een wereld leven wij nu? 

In Leuven kan je tijdens een fikse stadswandeling de (niet zo) ideale werelden van vijf internationaal gerenommeerde kunstenaars betreden. Yto Barrada, Ursula Biemann & Paulo Tavares, The Otolith Group, Allan Sekula, Martin Le Chevallier en Adrien Tirtiaux werpen net zoals Thomas More vijfhonderd jaar geleden een kritische blik op de wereld waarin we leven. Daarbij behandelen ze thema’s die vandaag brandend actueel zijn, van ecologie en politiek tot mensenrechten.

Utopische erfgoedtoer 

De tentoonstelling leidt je met video- en installatiekunst langs de universiteitsbibliotheek, de kapel van KADOC, het Sint-Donatuspark en het Anatomisch Theater. Niet alle werken leggen een rechtstreekse link met de utopische wereld van More: de video-installatie Medium Earth (The Otolith Group) zoomt bijvoorbeeld in op het zuiden van Californië, waar regelmatig verwoestende aardbevingen plaatsvinden. 

Met Münster (te bekijken in de kapel van KADOC) levert Martin Le Chevallier een film af die wél duidelijk schatplichtig is aan More. Hij volgt een zestiende-eeuwse gemeenschap in het Duitse Münster, geregeerd door een koning die droomt van een communistische staat. Zijn droom wordt aan diggelen geslagen door een rivaliserend leger, waarbij twee soldaten in het bijzonder het rijk gadeslaan en hun ongezouten mening geven over wat ze zien. 

 

Alle stops op de toer zijn volledig gratis te bezichtigen, nog tot 20 november