Tweedehands in S.M.A.K.

Michael E. Smith

S.M.A.K.

Eline
  • S.M.A.K. Gent
  • 24 jun tot 01 okt 2017
Google maps
location

Drie maanden lang verwelkomt S.M.A.K. het werk van Michael E. Smith in een solotentoonstelling. De Amerikaanse kunstenaar haalt zijn materiaal en inspiratie uit onze geglobaliseerde maatschappij en met een bijzondere choreografie maakt hij zich de ruimtes van het museum helemaal eigen. 

Waarschuwing: hou je ogen open tijdens een bezoek aan de expo Michael E. Smith, want in tegenstelling tot een klassieke tentoonstelling zijn de kunstwerken hier niet netjes zaal per zaal aan de muur opgehangen, maar bevinden ze zich in de lucht, verstopt in hoekjes of bovenop de deurpost. 

Smith vindt zijn materiaal in tweedehandswinkels of op straat en transformeert het tot kunstwerken, die pas die status krijgen tijdens het installatieproces. Een afgesleten witte, lederen zetel, een oude trui of een verroeste badkuip haalt Smith uit hun omgeving en herleidt ze tot hun essentie. Met zijn sculpturen en video tast de kunstenaar de grenzen af tussen het organische en synthetische, tussen natuur en cultuur. Daarnaast zijn dieren een terugkerend motief in deze expo. Met subsonische geluidsgolven verwijst Smith naar honden, maar het kan ook explicieter, zoals spreeuwen die een stervormig figuur vormen of een installatie met kogelvissen. 

Smith paste de lichtinstellingen in S.M.A.K. aan zodat in alle ruimtes een zachte duisternis heerst. Bovendien zijn alle mogelijk afleidende elementen, lees: plakkaatjes met uitleg over de werken en museumbewakers op een stoel, verwijderd. Deze expositie is een uitdaging, een ervaring die veel ruimte laat voor eigen interpretatie en ongetwijfeld voer voor discussie biedt. 

De solotentoonstelling van Michael E. Smith loopt nog tot en met 1 oktober in S.M.A.K. Alle info vind je hier