Verwarring in Watou

Kunstenfestival Watou 2015

Kessy
  • Kunstenfestival Watou
  • 04 jul tot 30 aug 2015
Google maps
location

Is het kunst? En hoort dit er dan ook bij? Als werken niet aan een muur hangen in een museum kan de verwarring al eens toeslaan. Onze reporter bezocht Kunstenfestival Watou en liet zich gewillig onderdompelen.

"Hoort dit ook bij het festival?"

Tijdens het bezoek van de elf toplocaties van het festival val je van de ene verwondering in de andere.  Op het charmante binnenplein van de rustieke Douviehoeve geniet je in het gras van jonge dichters die speciaal voor jou hun ziel blootleggen. En ook de plaatselijke kerk ontsnapt niet aan de kunst. Onder de heiligenbeelden en naast de biechtstoel vind je dit flashy - licht ironische - neonbord.

watou-help

Ook tijdens de wandeling door het dorpje zelf ontdek je nieuwe verrassingen. In iedere straat, achter elke hoek vind je onverwachts een gedicht. Is het deel van het festival, een overblijfsel van een vorige editie of simpelweg een artistieke inwoner die zijn gevel wat wilde opleuken? Watou ademt poëzie uit.

"Is dit kunst?"

Het festival toont nogal wat moderne abstracte kunst. Een jeansbroek aan een borstelstok, een rokende mesthoop in het midden van de kamer of wat opgeraapte herfstbladeren achter glas. Het zouden symbolen kunnen zijn voor ons consumentengedrag, het milieu of de vergankelijkheid van de zaken. Natuurlijk komt ook de vraag naar boven: "is dit dan kunst?"

In het klooster - de achtste locatie van het festival - vind je bijvoorbeeld een geweldige interactieve geurinstallatie. De bezoeker ruikt en noteert welke herinnering de geur bij hem/haar opwekt; zo is het publiek een belangrijke factor bij het maken van het kunstwerk. En dan krijg je natuurlijk volgende intellectuele opmerkingen.

Do your own art

"Is alles oké met deze man?"

Doe hem alvast de groeten van ons als je hem tegenkomt in het parochiehuisje.

Alles OK?