Vijf jonge talenten op Antwerp Art Weekend

Antwerp Art Weekend

Saskia Van der Gucht , Lisa Vlaemminck, Gijs Coenen, Flurin Bisig en Birde Vanheerswynghels

Anne Scheijnen
Google maps
location

Antwerpen wordt voor de derde keer de broeihaard van hedendaagse kunst. Drie dagen lang slaan musea, galerijen en organisaties de handen in elkaar om het internationale publiek te laten genieten van de meest uiteenlopende vormen van kunst.

Bovendien staan vijf jonge kunstenaars te trappelen om hun werk te laten zien in de expo De Nieuwe Garde. Wij stellen hen nu al kort voor:

Saskia Van der Gucht

Ziet overal de geborgenheid en de kwetsbaarheid van mensen, van gebouwen tot in juwelen. Dat zijn dan ook thema’s in haar werk. Verder werkt ze veel met textiel en hout, maar is ze niet vies van een readymade van tijd tot tijd: bepaalde objecten dragen immers al een heel verhaal met zich mee.

Niet te missen als:

Je even wilt onthaasten. Saskia steekt veel tijd in haar kunstwerken. Ze heeft een intuïtieve en bijna meditatieve werkwijze, en die traagheid vindt ze erg waardevol.

Lisa Vlaemminck

Haalt inspiratie uit plantkunde én uit ruimtevaart. Deze 25-jarige houdt van het dynamische van tekenen en het trage van schilderen. Ze maakte al schilderijen van rottend fruit en van kitscherige plastic objecten.

Niet te missen als:

Schilderkunst je hart sneller doet slaan. Harmonie moet je dan weer niet verwachten: met vreemde kleurencombinaties, spanningsvelden, humor en exotisme blijft ze ver weg van saaie, traditionele stillevens.

Gijs Coenen

Beschouwt zichzelf als een kijkend individu en zet de observatie dan ook centraal in zijn werk. Deze autodidact heeft bovendien een grote voorliefde voor het schaakspel.

Niet te missen als:

Je houdt van veel variatie: van video over sculpturen naar tekeningen, hij maakt het allemaal.

Flurin Bisig

Werd geboren in Zwitserland en beseft dat zijn jeugd in de bergen zijn kunst heeft beïnvloed, bijvoorbeeld in zijn voorkeur voor pure en eenvoudige materialen.

Niet te missen als:

Functionaliteit je ding is. Flurin maakt onder andere meubels, die voor hem een compromis van functioneel en artistiek zijn.

Birde Vanheerswynghels

Begon ooit met foto’s maken en tekende die vervolgens over, maar besefte later dat je ook een hele eigen wereld kan creëren. Sindsdien is ze bezig met dat proces te ontwikkelen.

Niet te missen als:

Je houdt van een zekere vorm van continuïteit in combinatie met een verrassingselement. Birde baseert elk nieuw werk op het vorige. Hoe die basis verder zal evolueren, kan ze dan weer niet voorspellen. 

 

Info over Antwerp Art Weekend vind je hier, en hier lees je meer over de De Nieuwe Garde.