Wanneer het zeeniveau stijgt moeten we allemaal de bergen in vluchten

En hoe dat er gaat uitzien toont Carl De Keyzer in "Higher Ground"

Janne Vanhemmens
Google maps
location

Carl De Keyzer moet één van de meest bereisde Belgen ooit zijn. De Magnumfotograaf bezocht al meer dan 100 landen om er plaatjes te schieten en legt tot 125 000 km af voor één project. En die "plaatjes" tonen altijd een fictief verhaal, dat je pas ziet en voelt wanneer je er iets meer over weet.

Klimaatopwarming

In een rondleiding van De Keyzer himself op zijn tentoonstelling in de Botanique leren we dat zijn reeks Moments before the flood niet gewoon zeelandschappen toont, maar de onheilspellende ogenblikken net voor de zondvloed komt. Dat die er ook echt zal komen, een gevolg van de klimaatopwarming, is een problematiek die De Keyzer nauw aan het hart ligt.


Vluchtelingen

In het vervolgproject Higher Ground zien we het leven nà de vloed. Mensen vluchten de bergen in, reizen via kabelbanen naar opvangkampen en bouwen een nieuwe maatschappij op - een nieuw Europa. Indrukwekkende beelden van een mogelijk realistische toekomst voor ons continent. De beelden zorgen echter ook voor hilariteit als je je herinnert dat ze genomen zijn op toeristische trekpleisters in Zwitserland.

©Carl De Keyzer©Carl De Keyzer

 

Beide reeksen zijn samen te zien in de Botanique  in Brussel tot en met 30 april 2017 en tijdens Museum Night Fever. Een kaartje kost €4,5 (studenten) of €5,5.