Wat betekent een museum voor jou?

Museumpas

Marie

Studenten met een grote cultuurinteresse en een kleine bankrekening, opgelet! Dankzij de nieuwe museumpas kun je vanaf september voor de spotprijs van 50 euro per jaar onbeperkt naar talloze Belgische musea gaan. Voor de promoactie van de pas, vertellen vijf kunstenaars wat musea voor hen betekenen. 

1. Rinus Van de Velde

"Ik vind Franz West een ongelooflijk fascinerende kunstenaar, omdat hij de beeldhouwkunst van de 21e eeuw voor een groot deel veranderd heeft. Een heel knappe sculptuur van hem is Ein Hod, een soort uitvergrote roze döner kebab."

2. Eva Mouton

"Ik ga altijd in gezelschap naar een museum, maar eens we daar zijn, laten we elkaar wel los. Ik vind het belangrijk dat je je eigen tempo kunt aanhouden en dat ik alles alleen kan beleven op het moment zelf. Ik zet daarom ook altijd mijn gsm uit in een museum."

3. Koen Vanmechelen

"Kunst zit vol emotie. Ik kan begrijpen dat mensen beginnen te huilen, te lachen en stil worden. Ik denk dat je die emotie zeker niet mag uitschakelen in die ruimte. Een werk krijgt meer kracht als het meer bezocht wordt." 

 

4. Jacques Charlier

"Onlangs zag ik in een drukbezocht museum dat de bezoekers niets anders deden dan selfies maken, om te bewijzen dat ze er geweest waren. Het is een narcistisch en kinderachtig gegeven, maar tegelijk ook pakkend."

5. Sanam Khatibi

"Als kunstenaar moet je zoveel mogelijk tentoonstellingen en musea zien. De beste expo's zijn die die je zin geven om te schilderen, te creëren. Ik moet diep geraakt worden, in mijn buik."