WIELS wordt 10: het afwezige museum

Brussel

WIELS

Pieter
  • WIELS – CENTRE D'ART CONTEMPORAIN
  • 20 apr tot 13 aug 2017
Google maps
location

WIELS blaast tien kaarsjes uit en dat moet gevierd worden. Het kunstencentrum doet dat met een enorme groepsexpo waaraan 47 kunstenaars meewerkten. Samen palmen ze zowel het gerenoveerde Blomme-gebouw als de gebouwen van de voormalige brouwerij Wielemans in. 

Het museum van de toekomst 

De ietwat ludieke titel van de expo is een knipoog naar het feit dat WIELS – een kunstencentrum dat geen permanente collectie tentoonstelt – door het ruime publiek steevast "een museum" wordt genoemd. Als voorbereiding op de komst van een nieuw museum, zet WIELS nu een tijdelijke tentoonstelling op poten als plattegrond voor een mogelijk museum voor hedendaagse kunst in Brussel. 

Het museum met een stem 

47 kunstenaars uit binnen- en buitenland presenteren oud en nieuw werk, waarvoor ze zich lieten inspireren door de vraagstukken en uitdagingen die musea anno 2017 het hoofd moeten bieden. Want hoewel musea voor hedendaagse kunst nooit populairder waren dan vandaag, blijven ze toch opvallend vaak muisstil binnen het publieke debat rond prangende maatschappelijke thema's. 

 


Je kan het afwezige museum bezoeken van 20 april tot 13 augustus.