10 films voor de perfecte Halloween-marathon

BILL's Halloween

Valentin Hick

Video’s voor 10 films voor de perfecte Halloween-marathon

Dracula

Oktober: de nachten worden donkerder, de wind jaagt de herfstbladeren in het rond en de pompoenen worden uitgesneden. Ondertussen houdt BILL haar jaarlijkse Halloweenmarathon: 10 horrorfilms om precies te zijn.

Stokoud of gloednieuw. Uitstekend of barslecht. Ongezien of cliché. Het maakt allemaal niet uit. Als de film kan intrigeren, komt ze op het lijstje van onze horrorspecialist terecht. Goed voor griezelgenot voor elke avond tot Halloween:

Dag #1 - De moeder der klassiekers:

Dracula

Dracula

Weinigen hebben de film gezien. Maar toch kent iedereen Bela Lugosi's Dracula zonder het te beseffen. De scherpe hoektanden, de oplichtende ogen, de zwarte cape, het Hongaarse accent... allemaal clichés die hun origine vinden in deze klassieker uit 1931. Niet per se de allereerste horrorfilm, maar wel de oudste die tot vandaag nazindert.

Dag #2 - Beste remake:

The Thing

The Thing

Een Amerikaans onderzoekskamp op Antarctica wordt ongemerkt geïnfiltreerd door een shapeshiftend buitenaards wezen. Ruimteschepen worden opgegraven, menselijke restanten worden teruggevonden in naburige kampen en het ruimtewezen zelf neemt elke dag een nieuw (menselijk) gedaante aan. De eenzaamheid van het ijskoude zuiden zal gegarandeerd je bloed doen stollen.

Dag #3 - Beste titel:

Killer Klowns From Outer Space

Killer Klowns from Outer Space

Waar deze film over gaat? Geen idee. Moordende clowns die uit de hemel vallen? Maakt niet uit, met een fantastische titel als deze kan een film zich makkelijk in ons lijstje plaatsen. Ondertussen werd het vervolg aangekondigd: Return of the Killer Klowns from Outer Space in 3D. We hadden geen betere naam kunnen verzinnen.

Dag #4 - Beste monsterfilm:

Godzilla VS Mechagodzilla

Godzilla Vs Mechagodzilla

Wie droomt ervan om in Japan wonen? Wij alvast niet. Al dertig films lang wordt het eiland geteisterd door Godzilla en aanverwanten. Deze keer wordt Godzilla uit zijn winterslaap gewekt om Anguirus (een gigantisch dino) te verslaan. Ondertussen komt King Caesar (een ander gigantisch monster) uit een vulkaan geklommen, en stuurt een ras van ruimte-apen Mechagodzilla (het laatste monster, beloofd) richting aarde. Volg je nog? Bekijk gewoon de film. En vermijd Japan.

Dag #5 - Meest vergeten film: 

Frozen

Frozen

Wat je ook doet, toon deze film vooral niet aan je jonge nichtje. Dit is géén Disney en er zijn géén zingende sneeuwprinsessen te vinden. Wat je wel te zien krijgt? Drie skiërs die een heel weekend vastzitten op een skilift. De nacht is ijskoud, de wolven hongerig, en de drie skiërs worden steeds hopelozer. Het enge aan heel de film? Dit zou ons zomaar eens echt kunnen overkomen!

Dag #6 - Origineelste serial killer:

It Follows

It Follows

Beeld je in dat je achtervolgd wordt door een wezen dat zomaar van gedaante kan veranderen. Het achtervolgt je heel traag, op wandelsnelheid, maar wel non-stop. Je kan de auto of het vliegtuig nemen om uit zijn nabijheid te komen, maar na een paar dagen haalt het je in. Zijn enige doel? Jou vermoorden.

Je weet nooit hoe hij er de volgende keer gaat uitzien, en enkel jij kan hem zien. Steeds opnieuw kijk je over je schouder, en plots zie je hem daar tussen het volk, traag richting jou wandelend. Je loopt weg. Ontsnappen is slechts tijdelijk. Enkel door met iemand te vrijen, ben je van hem verlost, want dan draag je dit monster over aan jouw sekspartner. Tot die sterft. Dan komt hij weer voor jou... Zenuwslopender dan It Follows bestaat niet.

Dag #7 - Meest eighties-film:

Teen Wolf

Teen Wolf

Een jonge Michael J. Fox beleeft het typische leven van een tiener in de eighties. Hij gaat naar school, speelt basketbal met zijn vrienden, is verliefd op het populairste meisje... we hebben het allemaal al eens gezien.

Maar dan! Plots ontdekt hij dat hij in een weerwolf kan veranderen, dankzij een familievloek die zijn vader vergat te melden. Oeps! Gelukkig vinden zijn schoolmakkers het best wel cool. Weerwolven kunnen namelijk heel goed basketbal spelen, dat weet iedereen. Toch? Teen Wolf bewijst vooral hoe magisch de eighties waren.

Dag #8 - Meest badass hoofdpersonage:

Evil Dead 2

Evil Dead 2

Wanneer de Necronomicon per ongeluk wordt geactiveerd, verandert Ash's uitstapje in het bos in een helse nachtmerrie. Bomen beginnen spontaan mensen te verkrachten (!) en monsters komen van alle kanten tevoorschijn. Het zal Ash worst wezen. Een opgezet hertenkop die luidop begint te bulderlachen? Ash lacht vrolijk mee. Zijn eigen hand die zich tegen hem keert? Ash zaagt het grijnzend van zich af met een elektrische kettingzaag. Een afgehakt zombiehoofd die maar blijft schreeuwen? Ash richt er zijn shotgun op. "Swallow this!" roept hij vooraleer de ontploffende kop tot in zijn ogen spettert. En gelijk heeft ie.

Dag #9 - Beste encore:

Dracula ... in het Spaans

Dracula

Wacht, zagen we Dracula al niet de eerste dag? Inderdaad, maar deze keer willen we het over de Spaanse versie hebben. Het werd tegelijkertijd met de Engelstalige versie gefilmd, op dezelfde set. Dubben was blijkbaar nog niet uitgevonden in 1931, en dus filmde Universal Pictures 's nachts, wanneer de Amerikaanse cast vertrokken was, dezelfde scènes met een Spaanse cast. De technici hadden tegen dan de scènes overdag geoefend, of op zijn minst afgekeken van hun Amerikaanse collega's. Het resultaat is een ambitieuzere film met een Spaans pratende Dracula die duidelijk van het betere camerawerk geniet.

Dag #10 - Meest toepasselijke films:

Halloween en Halloween 2

Halloween

Op Halloween zelf kijken we naar het beste dat het slashergenre ons te bieden heeft: Halloween en Halloween 2. De rest van de serie mag je gerust negeren, maar doe jezelf een huiverachtig plezier en bekijk de eerste twee in één ruk uit.

Na zijn zus te hebben vermoord, wordt Michael Meyers opgesloten in een psychiatrische instelling. Na 15 jaren van zwijgzaamheid ontsnapt hij echter voor een bezoekje aan zijn ouderlijk huis, precies tijdens Halloween. Eén voor één moordt hij de buurtbewoners uit op allerlei manieren, tot er nog maar één babysitter overschiet. Regisseur John Carpenter vond het genre niet enkel uit, hij perfectioneerde het ook meteen. Onze tip: wacht tot iedereen slaapt, doe de deuren op slot, doof de lichten en hou je vast voor een slapeloze nacht. 

Happy Halloween, iedereen!

 

>> Mag het iets minder akelig? Deze vijf gezellige griezelfilms houden je zenuwen in bedwang.