13 jeugdseries die je al vergeten was

Van Lizzie McGuire tot De Boomhut

Julie Rommelaere

Dé series die jou vroeger aan het scherm kluisterden. Wedden dat je ze nog kent?

Aaah, die goede oude kinderprogramma's van vroeger. Op druilerige dagen als deze mag je al eens nostalgisch doen. In de zetel onder een dekentje met een van deze dertien toppers bijvoorbeeld:

1. Beestenbos is boos 

De dieren moeten noodgedwongen op zoek naar een nieuwe thuis, omdat hun bos vervangen wordt door een woonwijk. Beken het maar, deze serie staat aan de wieg van jouw liefde voor beestjes.

2. De boomhut 

Als jij ook altijd droomde van zo'n hut als slaapkamer, ben je zeker niet de enige.

3. David de kabouter 

Dat kleine oude mannetje met zijn rode pinnemuts? David de Kabouter. Iedere keer gaat de kabouterdokter met zijn dierenvrienden op stap om anderen te helpen. Wist je dat hij oorspronkelijk van Spaanse afkomst is?

4. Alfred Jodocus Kwak 

Alfred moet wel de bekendste eend van de Lage Landen zijn. Ook het themalied gezongen door Herman Van Veen kent iedereen. Nood aan een portie Kwak? Je kan de afleveringen herbekijken op Netflix.

5. Tweenies 

Wie was jouw favoriet? De stoere Jake, de lieve Bella, het prinsesje Fizz of de hippe Milo? In spanning wachtte je af wat er zou gebeuren na het steeds terugkerende zinnetje: "Tweenieklok weet jij waar die stopt?" Zou de wijzer stoppen op knutseltijd? Of toch eerder op verhaaltjestijd?

6. Otje 

Een gek meisje dat met dieren praat en allerlei deugnieterij uithaalt. Als kind wil je niets liever zien (en geef toe, stiekem vind je dit nog steeds geweldig).

7. Het liegebeest (1983)

Dit leugenachtig groen monsterstje lacht om alles en iedereen. Hij woont in een zwevend kasteel samen met andere knotsgekke figuren.

8. Er was eens… het leven 

Er was eens... zijn afleveringen die kinderen informeren over moeilijk te vatten dingen in het leven, zoals het lichaam en de ruimte. Het wordt voorgesteld met kleine wezentjes die uitleg geven en verschillende belevenissen ondergaan. Het geeft je de zin om zelf ook eens in een lichaam te kruipen, niet?

9. Lizzie McGuire 

Lizzie McGuire is dé handelsgids voor meisjes tijdens de prille puberjaren. Geef toe meiden, zonder deze serie zou je deze harde periode vol onbegrip, emoties en verliefdheid nóóit overleefd hebben. Keep calm and act like Lizzie.

 

10. The Lost Treasure of Fiji 

Hoe spannend is het om als kind met je broers en zussen in een computerspel geteleporteerd te worden? In de serie wordt het spel realiteit en de broer en zijn twee zussen nemen het op tegen piraten.

11. Buiten de zone 

De komische jeugdreeks toont het leven van vijf jongeren die zich als vrijwilliger opgeven bij de jongerentelefoon. Veel werk hebben ze niet, maar dagdromen doen ze voortdurend. Je wordt meegenomen in de vreemdste en meest hilarische gedachtenstromen.

12. Flight 29 down

Een middelbare schoolklas gaat op reis. Door een storm die uitbreekt tijdens de vlucht storten ze neer op een eiland. De jongeren proberen te overleven, maar worden in tussentijd geteisterd door ziekte, liefde en ruzie. 

 

13. Round the Twist 

Een vader en zijn drie kinderen verhuizen naar een vuurtoren. Sindsdien belanden ze in vele bizarre avonturen die in de werkelijkheid nooit mogelijk zouden zijn.