3 "jävla" goede Zweedse films

En ééntje ging in Belgische première op Film Fest Gent

Janne
  • Film Fest Gent
  • 10 tot 20 okt 2017
Google maps
location

Ondergetekende spendeerde ooit drie jaar op de schoolbanken van de UGent in het departement Scandinavistiek. Het Filmfestival in diezelfde stad biedt nu de ideale kans voor nostalgie met de passage van de Zweedse Ruben Östlund op de rode loper.

Want behalve steengoede misdaadseries  levert het land van kou, hippe kapsels en idyllische bossen ook de eeuw nà Ingmar Bergman nog steeds geweldige films af.

The Square

 

De winnaar van de Gouden Palm 2017 steekt de draak met moderne kunst, maar toont ook de struggles van oh zo herkenbare dagelijkse tegenslagen, slechte beslissingen en inefficiënte vergaderingen. En hoe moet je je nu eigenlijk gedragen in een museumzaal vol hopen puin of tijdens een postmoderne performance? Het gaat van lachen naar wenen en terug in Östlunds film, die erin slaagt je 2,5u in de ban te houden (tenzij je vergeten bent naar het toilet te gaan).

Belgische première en vertoningen op Film Fest Gent op 12, 13 en 16 oktober. In de bioscoop vanaf 22 november.

 

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

De Zweedse Forrest Gump, need I say more? Een absurd, hilarisch verhaal over een oude man die van explosies houdt, gebaseerd op het gelijknamige boek van mijn favoriete auteur Jonas Jonasson. Zo geniaal dat er een Hollywood-remake komt met Will Ferrell.

Beschikbaar op Netflix.

 

Simple Simon

Ondertussen al een eindje geleden de Zweedse inzending voor de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film, maar nog steeds de eerste titel die bij mij opkomt als het gaat over Zweedse films. De originele titel "I rymden finns inga känslor" betekent "In de ruimte zijn er geen gevoelens" en licht een tipje van de sluier op rond het karakter van het autistische hoofdpersonage. Een film om glimlachend bij te verzuchten: Hij bedoelt het zo goed.

Beschikbaar in de donkere krochten van het internet, of met een beetje geluk in je lokale bibliotheek.