400 jaar na zijn dood nog springlevend: Shakespeare

Moderne adaptaties van de klassieke theaterstukken

Lotte

10 things I hate about you

In 1616 stierf William Shakespeare. Ook al loopt hij ondertussen al 400 jaar niet meer rond op onze aardbol, zijn verhalen blijven springlevend. Misschien ben je zelfs een Shakespearefan zonder het te beseffen. Want al deze films werden gebaseerd op een van zijn stukken:

10 things I hate about you

Julia Stiles en Heath Ledger schitteren samen in 10 things I hate about you. De film werd een klassieker onder de tienerkomedies. Minder algemeen geweten is dat het verhaal gebaseerd is op Shakespeares The Taming of the Shrew. Het theaterstuk wordt vaak bekritiseerd vanwege een seksistische ondertoon, voornamelijk door de eindmonoloog van Katherina, die als getemde feeks verkondigt dat vrouwen zich inderdaad best aan de wil van mannen onderwerpen. In de film hebben ze die monoloog wijselijk achterwege gelaten.

Black

Romeo and Juliet is zonder twijfel Shakespeares meest bekende theaterstuk. Het inspireerde al talloze remakes en adaptaties. In 1996 werden de twee star-crossed lovers naar het moderne, Amerikaanse Verona Beach gekatapulteerd in de filmversie van Baz Luhrman (met de jonge Leonardo DiCaprio en Claire Danes als Romeo en Julia) en in 2011 werden ze geanimeerd als tuinkabouters in Gnomeo and Juliet.

In de Vlaamse filmwereld inspireerde het klassieke liefdesverhaal recent nog de film Black van Adil El Arbi en Bilall Fallah, over de liefde tussen een zwart meisje en een Marokkaanse jongen die deel uitmaken van twee rivaliserende Brusselse straatbendes. Gitzwart (pun intended) en tragisch, net als het origineel. 

The Lion King

Toegegeven, William Shakespeare had waarschijnlijk weinig te maken met het ontstaan van Timon en Pumbaa. Toch is de geliefde Disneyklassieker The Lion King een hervertelling van één van zijn theaterstukken. In Hamlet - beter bekend van de zin "to be, or not to be" - is er aan familiedrama geen gebrek. Hamlet is een jonge prins, wiens vader vermoord wordt door zijn broer. Die eist vervolgens zelf de troon op, tot Hamlet terugkeert om wraak te nemen op zijn nonkel. Sounds familiar? In Hamlet was er van Hakuna Matata evenwel weinig sprake, zo goed als alle personages zijn aan het eind van het stuk morsdood.

She's the Man

Cross-dressing was sowieso aan de orde in de theaterwereld ten tijde van Shakespeare. Rollen mochten immers niet gespeeld worden door een vrouw (leerden wij uit de film Shakespeare in Love, nog zo'n moderne adaptatie). Helemaal ingewikkeld wordt het wanneer ook de verhaallijnen een hoop geslachtsverwarring bevatten. In het stuk Twelfth Night, bijvoorbeeld.

Een synopsis: Viola doet zich voor als man onder de naam Cesario, wordt vervolgens verliefd op Duke, die op zijn beurt dan weer gevoelens heeft voor Olivia, die jammer genoeg al head over heels gevallen is voor Cesario. Die dus eigenlijk Viola is. En dan nog iets met een tweelingbroer die vermist is en dan terugkeert, waardoor het hele verhaal als een kaartenhuisje in elkaar stuikt. Als dat helemaal niet ingewikkeld klinkt, heb je waarschijnlijk She's the Man gezien, met hoofdrollen voor Amanda Bynes en Channing Tatum, die een ongeveer identieke verhaallijn volgt.