5 keer procrastineren met Wes Anderson

Ontsnappen aan de werkelijkheid doe je het best met Wes Anderson

Maxime De Ruyck

Op 11 april komt Isle of Dogs uit, de nieuwe film van Wes Anderson. Dat is niet alleen het ideale excuus om even weg te duiken in een comfy bioscoopzetel, maar ook om nog eens te grasduinen in zijn vorige pareltjes.

Tijd om je te laten meedrijven op een golf van excentriciteit, pastelkleuren en beeldcomposities die doden tot leven kunnen wekken!

1. Fantastic Mr. Fox

Mr. Fox is de coolste vos van het bos. Altijd strak in het pak en met The Beach Boys als persoonlijke soundtrack  onderhoudt hij als columnist zijn gezin. Zijn roemrijke verleden als kippendief gaf hij op toen zijn vrouw Felicity aankondigde dat ze in verwachting was. Een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken. Fox verhuist naar zijn gezin naar een holle boom, net dat tikkeltje te dicht in de buurt van maar liefst drie kippenkwekerijen. Trouw aan de aard van het beestje, steelt Fox er vrolijk de kippetjes op los. De kippenboeren zijn niet gediend van Fox' escapades en openen de vossenjacht. Daarbij vernietigen ze het hele bos, maar de dieren slaan ongenadig hard terug. Beestenbos is boos 2.0, maar dan met muziek van The Rolling Stones.

2. Moonrise Kingdom

 

Je hebt van die gelukszakken die hun grote liefde al tegen het lijf lopen wanneer ze twaalf zijn en amper weten hoe ze een slow moeten dansen. Enter Sam en Suzy, zielsverwanten van zodra ze elkaar in de ogen kijken. Ze besluiten er samen vandoor te gaan tijdens het scoutskamp van Sam. Hij is de stoere en onverschrokken jager die weet te overleven in de wildernis, zij zeult haar kat en plaatje van Françoise Hardy met zich mee. Alleen dreigt er een storm roet in het eten te gooien en de grote mensen moeten ook per se een mening hebben over het geluk van Sam en Suzy.

3. The Grand Budapest Hotel

Eind jaren dertig, in fictief land in de Alpen waakt de flamboyante opperdandy Gustave als conciërge over het Grand Budapest Hotel. Hij neemt de klungelige opperduts Zero in dienst en brengt hem de finesses bij van het nobele vak der piccolo-zijn. En dat houdt vooral in om de brandjes van Gustave te blussen. Gustave erft een schilderij van een cliënte slash minares, maar daar zijn de andere erfgenamen het allesbehalve mee eens. Gustave neemt het schilderij mee en belandt uiteindelijk achter de tralies. Zero mag de kastanjes uit het vuur halen, hem bevrijden en een epische donderpreek ondergaan over het belang van geurwater.

4. The Darjeeling Limited

 Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, elk gezin is ongelukkig op zijn eigen wijze. Daar kunnen de drie broers Francis, Peter en Jack van meespreken. Ze spraken elkaar voor het laatst een jaar eerder op de begrafenis van hun vader. Nu ontmoeten ze elkaar op The Darjeeling Limited, een Indische trein. Het doel is een spirituele reis om de broers opnieuw dichter bij elkaar en het leven te laten komen. En misschien ook hun moeder, die als non in een Himalaya-klooster geeft. Maybe brotherhood was the real treasure all along? 

5. Live Aquatic With Steve Zissou

 

Documentairemaker Steve Zissou verliest zijn beste vriend Esteban wanneer deze wordt opgegeten door een haai. Steve zweert wraak en voor zijn volgende documentaire wilt hij de dood van de monsterhaai in beeld brengen. Met een zootje ongeregeld duikt hij in de onderzeeër op wraakmissie. Aan boord zitten onder andere zijn vrouw Eleanor en Péle, een Braziliaan die gespecialiseerd is in David Bowie-klassiekers te coveren in het Portugees. En Ned, een jonge investeerder die al dan niet Steve's buitenechtelijke zoon zou kunnen zijn. Want waar kun je beter familiedrama beleven dan in een benepen duikboot vijfhonderd meter onder de zeespiegel?