Adam & Everything. Of nog: hoe draai ik een film in mijn stamcafé?

Kortfilmfestival Leuven

Interview met regisseur Frederike Migom

Nathalie Hoes

Adam & Everything gaat over het awkward weerzien van 2 mensen.

  • Cinema ZED
  • 04 dec 2014
Google maps
location

Vorig jaar won Frederike Migom de pitchwedstrijd op het Kortfilmfestival Leuven. Die prijs moest ze wel gebruiken om haar eigen kortfilm te draaien - er zijn ergere dingen, geef toe. Dat deed Frederike in haar stamcafé, de Brusselse Roskam. "Wel gevaarlijk om te blijven plakken na de opnames!"

Frederike Migom: “Ik liep al langer rond met dit idee, zelfs al voor mijn eerste kortfilm Malakim. Een dag voor de pitchwedstrijd heb ik het uit de frigo gehaald en herschreven. Zeer last minute dus, het leek me vooral een goede oefening (bekijk Frederike's winnende pitch hier). Plots win je en moet je écht een film maken (lacht)."

In Adam & Everything lopen een man (een rol van Roy Aernouts) en vrouw (Inge Bruystegem) elkaar plots tegen het lijf in een café. Het is lang geleden, dus het gesprek verloopt een beetje awkward. Ze zijn in hun leven een totaal andere weg opgegaan. Doorheen het gesprek beginnen ze allebei te twijfelen aan de keuzes die ze gemaakt hebben.

Het opzet doet denken aan Before Midnight waar Ethan Hawke en Julie Delpy een hele film lang converseren zonder dat het saai wordt. Frederike: “In mijn eerste kortfilm Malakim zat helemaal geen dialoog. Nu wilde ik me echt focussen op de nuances van acteursregie. Hoe hou je zo’n dialoog boeiend?” 

"Zijn zij die nooit opgeven de echte kunstenaars?"

Adam & Everything zoomt in op liefde en relaties, maar stelt ook vragen over het kunstenaarsbestaan. Frederike: “Moet je om een echte artiest te zijn ook een alternatief leven leiden? Ik heb een acteeropleiding gevolgd aan de American Academy of Dramatic Arts. Zeker daar in New York zie je dat mensen grote offers brengen om het te maken. Arme muzikanten die al twintig jaar spelen in cafeetjes. Geef je het dan op of niet? Zijn zij die nooit opgeven de échte kunstenaars?” 

“Zelf had ik daar ook schrik voor. Drie jaar werkte ik in productie en casting, met af en toe een acteursrol. Dat is wel in de filmbranche, maar toch niet hetzelfde als je eigen project. ’s Avonds was ik te moe om nog te schrijven, dan hing ik liever voor TV. Zo is het moeilijk om vooruit te geraken.”

"We draaiden de film in café Roskam, zowat het verlengde van mijn living."

Frederike woont in het centrum van Brussel. De opnames van Adam & Everything gingen door in bruin café Roskam, zowat het verlengde van haar living. “Veel Vlaamse films zijn daar ontstaan, het is dus bijna een soort knipoog. Ik mocht er gratis draaien, maar dan wel na de sluitingsuren. We hebben dus twee nachten van 3 uur ’s nachts tot 12u ’s middags doorgewerkt. Na de opnames zijn we nog tot 22u ’s avonds blijven plakken (lacht).”

Ook voor haar volgende kortfilm zoekt Frederike de inspiratie in Brussel. Ze is nu bezig met de casting. “In Ngombé Coiffure komt een blanke vrouw onverwacht in een Afrikaans kapsalon terecht. Ik ben gefascineerd door de vrouwen in de Brusselse Matongéwijk. Adam & Everything is opgenomen in het verlengde van mijn living. Voor dit project wil ik buiten mijn comfortzone gaan.”

Mijn moeder heeft veel Afrikaanse vriendinnen. Het viel me op hoe interessant een vriendschap wordt als je uit andere culturen komt. We maken dezelfde dingen mee en hebben dezelfde levensvragen, maar gaan daar vaak anders mee om. Recente films over Brussel zoals Waste Land en Image zoomen in op criminaliteit en bendes. Ik wil een verhaal vertellen over andere culturen zonder het problematische aspect te belichten. 

Is Frederike nu een regisserende actrice of een acterende regisseur? En doet dat er eigenlijk toe? “Ik vind regisseren heel tof, het is zo hands on. De baas spelen? Nee, dat doe ik juist niet graag, maar ik zet wel graag dingen in gang. Het is heel gevarieerd: ‘s morgens zit je aan je burootje te schrijven, in de namiddag scout je locaties in de Matongé. Eind januari kan je ook gaan kijken naar Orfea, de theatervoorstelling die ik samen schreef en speel met Matthias Van Mieghem. Verder werk ik ook aan het scenario van mijn eerste langspeelfilm. Ik ga niet meer tobben over de vraag of ik nu wil acteren of regisseren. Ik doe gewoon wat er op me afkomt. 

Adam & Everything is geselecteerd voor de Vlaamse Competitie voor Fictiefilm op het Kortfilmfestival Leuven. Op donderdag 4 december kan je gaan om 17.30u gaan kijken in de Soetezaal. De rest van de programmatie vind je hier. Volg Frederike's projecten op haar website