Bijna duizend jaar in de bajas

Ellen Vermeulen - 9999

Kaatje Lucas

Foto’s voor Bijna duizend jaar in de bajas

affiche 9999

Google maps
location

Nog 7985 jaar wachten en dan eindelijk terug vrij. Ooit al zo'n ridicule zin gelezen? En toch is dat de werkelijkheid voor veel geïnterneerde psychiatrische patiënten. België steekt hen in de gevangenis in plaats van in een aangepaste omgeving. Hun datum van invrijheidstelling is 31 december 9999. Dat klaagt filmmaakster Ellen Vermeulen aan met haar documentaire.

Kruipkot met wc

De film laat je meestaren naar een deur of raam. Gedurende de volledige documentaire ben je aan het wachten. Net zoals de geïnterneerden dat doen, in hun veel te kleine kamer. "Twintig jaar aan een stuk verbetert mijn geestestoestand niet. Leg mij eens uit, hoe kan de geestestoestand hier verbeteren tussen vier muren? In een kruipkot met een wc, zonder enige psychologische bijstand", vraagt een geïnterneerde zich af.

Euthanasie

9999 veroordeelt de geïnterneerden niet. Het maakt niet uit of ze een fiets in brand hebben gestoken of een dubbele moord hebben gepleegd. Ellen Vermeulen werkte samen met Liga voor Mensenrechten om het onmenselijke systeem aan te klagen. Het onderwerp werd onlangs nog brandend actueel door de euthanasieaanvraag van Frank Van Den Bleeken, een geïnterneerde die ook in een gewone gevangenis verblijft. 

Uitdovende sigaret

Een liefhebber van actie en spanning zal zich bij 9999 niet voldaan voelen. Dat staat namelijk haaks op de schrijnende werkelijkheid die de film mooi weergeeft. Een uitdovende sigaret, een slordig bed, een gang vol deuren... Allemaal beelden die de traagheid en het tragische van de situatie benadrukken.

Meer info over deze interessante documentaire vind je hier.

Ellen Vermeulen werd met 9999 geselecteerd voor het Finse Documentary Film Festival in Helsinki.