Romantische kerstfilm in de zomer

Ghosts of Girfriends Past

Mark Waters

Dorien

Romantische kerstfilm in de zomer

Het idee van een romantische komedie met Matthew McConaughey maakt ons meteen wantrouwig. Maar Ghosts of Girlfriends Past stelt niet teleur. Op een goede manier.

Bij het horen van de naam Matthew McConaughey denken wij automatisch aan mans neiging om zijn bovenlichaam te ontbloten in elke film waarin hij een ietwat grote rol speelt. Nu hebben wij absoluut niets tegen ontblote mannenlichamen – absoluut niet, we zijn ook maar menselijk – maar er is een verschil tussen functioneel naakt en 'kijk ik-heb weer eens een maand in de fitness doorgebracht om mijn beperkt acteertalent te maskeren'-naakt. Vinden wij.

We waren dan ook blij – nu ja – verrast geen ontblote mannenlichamen te zien. McConaughey speelt Connor Mead, een oversekste modefotograaf die elke vrouw die zijn pad kruist in zijn bed praat. En dit niet door de sympathieke uit te hangen, maar door manipulatieve trucjes te gebruiken die hij geleerd heeft van zijn oom Wayne (Michael Douglas na een flinke zonnebankkuur en met louche zonnebril). Oom Wayne heeft zowel Connor Meade als diens broertje Paul (Breckin Meyer uit Road Trip, The Insider en de Garfield-films) grootgebracht na de dood van hun ouders. Als Paul besluit te breken met de familietraditie van casual sex door in het huwelijksbootje te stappen, mag Connor Mead aantreden als getuige tegen wil en dank.

Cynische levensfilosofieën

Tegen wil en dank omdat Connor geleerd heeft dat liefde niet bestaat, dat diegene die het minst liefheeft de meeste macht heeft, en dat de lepeltjeshouding een ware doodsteek is. Tijdens de huwelijksvoorbereidingen komt hij echter zijn jeugdliefde Jenny Perotti (Jennifer Garner alias mevrouw Ben Affleck) tegen, en begint hij te twijfelen aan zijn levensfilosofieën. Als hij dan nog eens bezocht wordt door zijn dode oom Wayne, en samen met drie vrouwelijke geesten zijn liefdesgeschiedenis moet analyseren, is het hek helemaal van de dam.

A Christmas Carrol – rip off

Indien A Christmas Carrol niet geschreven zou zijn door Charles Dickens, maar door pakweg J.K. Rowling, zou deze film gegarandeerd een enorme plagiaataanklacht gekregen hebben. Maar dit is dus niet het geval, en ondanks het zware geval van leentjebuur waaraan dit filmscript lijdt, wordt in de persmap verbazingwekkend genoeg met geen woord gerept over voorgenoemde klassieker.

Dit gezegd zijnde, is de film lang niet zo slecht als we vreesden. McConaughey speelt zijn rol overtuigend, en het verhaal zelf spreekt wel aan. De plot is natuurlijk bijzonder voorspelbaar, maar voor een romantische komedie is Ghosts of Girlfriends Past verrassend dramatisch en cynisch. De manier waarop Mead transformeert van verliefde puber in vrouwengek is eigenlijk best triest. Tevens zijn de geesten en de moeder van de bruid, geslaagde nevenpersonages die het geheel opvrolijken.

Ghost of Girlfriends Past is een wisselvallige film. Er zitten een aantal goede ideeën in verwerkt, en de cast doet het niet slecht. We zijn de filmzaal binnen gestapt met lage verwachtingen, en zijn niet teleurgesteld buiten gestapt. De enige vraag die we echt hadden was: waarom brengt men deze kerstfilm in de zomer uit?