Smoorverliefd schiet Filmfestival Gent in gang

Smoorverliefd

Hilde Van Mieghem

Ingeborg

Smoorverliefd schiet Filmfestival Gent in gang

Het jaarlijkse Filmfestival Gent opent dit jaar met een Vlaamse romantische komedie. Het is Hilde Van Mieghem die met Smoorverliefd de eerste rode loper mag uitrollen voor alle filmliefhebbers.

Smoorverliefd vertelt het verhaal van vier vrouwen. Het tienermeisje Eva (Aline Van Hulle), haar moeder (Veerle Dobbelaere), tante (Wine Dierickx) en grote zus (Marie Vinck) delen een huis en een woelig liefdesleven. Vier generaties vrouwen: dat maakt dat zowel de eerste kus, het schipperen tussen liefde en carrière, vruchtbaarheidsproblemen als overspel de revue passeren. Het klinkt chaotisch, en dat is het bij momenten ook.

Van Mieghem maakt met haar derde langspeelfilm voor het eerst een romcom. Een genre dat we van Vlaamse hand weinig gewend zijn. Ze laat daarmee een lichte, vrolijke kant van zichzelf zien – De Kus en Dennis van Rita waren beide drama's – en dat werkt verrassend goed. Ook de casting draagt bij tot een gevoel van verrassing: Veerle Dobbelaere, Marie Vinck en Jan Decleir (!) in de rol van dollende flirters, het is even wennen. Ook aan het aspect "romantisch" weet Van Mieghem kleur te geven: een aantal mooie scènes weten de (over)gevoelige vrouw zeker en vast bij de keel te grijpen.

Sex & the City in Antwerpen

Of de film ook aan zijn humoristische aspiraties tegemoet komt, daarover hebben wij zo onze twijfels. We hebben nu en dan eens moeten glimlachen, maar een echte schaterlach kwam er nooit aan te pas. Voorts scheen de absurditeit het bij momenten van de humor te halen: sommige elementen – een deel van de film wordt verteld door tienermeisje Eva – dragen niet echt bij tot de geloofwaardigheid van het hele liefdesverhaal. Vraag is of dat per se hoeft, natuurlijk.

Al bij al brengt Smoorverliefd een verhaal over de liefde, over mannen, vrouwen, hun relatie(s) met elkaar en alles wat daarbij komt kijken. Hier en daar overviel ons een zweem Sex and the City – waarin Manhattan door Antwerpen is vervangen. We kunnen Van Mieghem de chaos vergeven, het is misschien de liefde "zoals ze is". De vrouwen onder ons zullen een ontspannen filmavond beleven, de mannen zullen misschien net iets minder enthousiast blijken.

Licht en luchtig, met een verrassende casting en plus. Misschien geen coup de foudre, maar wél vlinders in de buik ...