Bonus: 10 extra animatiefilms die je ontglipten

Deze (kort)films komen niet uit het huis van de muis maar ze zijn stuk voor stuk pareltjes en je kan ze nú online bekijken.

Yannick

Disney gaat doorheen de volgende jaren live action versies maken van hun originele films zoals Dumbo en The Lion King. Magie gegarandeerd zou je denken maar het blijven herkauwde verhalen die je al kent. Fans van animatie snakken naar nieuwe tekenstijlen, animatietechnieken en vooral originele personages. 

Wij gingen op zoek naar de meest verrassende (kort)films en verzamelden elf juweeltjes die je nu kan streamen. Maak je klaar voor deel twee want we hebben er nog tien andere gevonden.

Oh Willy… (2011)

Wie goed oplet tijdens het kijken van deze stop motion film ziet de gelijkenissen met het stressmannetje van De Lijn. Niet gevreesd, de irritante oneliners worden weggelaten. In de plaats komt een trage stille kortfilm over een man die na de dood van zijn moeder op zoek gaat naar zijn primitieve ik. De Belgische makers Emma De Swaef en Marc James Roels krijgen nu al wereldwijd lovende reacties op hun nieuwe film Ce Gateau Magnifique!.

Administrators (2006)

We blijven in ons land waar Roman Klochkov afstudeerde aan het KASK met deze kortfilm die meteen op 50 internationale filmfestivals en -events verscheen. We zien konijn Egor door de bureaucratisch piramide worstelen op zoek naar een brandblusser om de bosbrand onder controle te krijgen.

Metropia (2009)

Om Metropia te maken, manipuleerden de makers foto’s van willekeurige mensen op straat en locaties waar die personages in pasten. De dystopische film speelt zich af in het Europa van de toekomst waar olie bijna onvindbaar is en alle landen verbonden zijn met een gigantisch metronetwerk. De sfeer van The Matrix kan je al ruiken in de trailer maar je kan de film ook volledig kijken op UniversCine.

El Empleo (2008)

In de wereld waar El Empleo zich afspeelt heeft iedereen een job. Dat is op zich positief maar als je kijkt naar wat iedereen dan doet om geld te verdienen ben je toch blij dat het niet de realiteit is. Of zou jij graag de hele dag aan een paal hangen met een groene of rode T-shirt om verkeerslicht te spelen?

Happiness (2017)

Steve Cutts is een animator en illustrator met een indrukwekkend portfolio. Hij maakte recent een couch gag voor een aflevering van The Simpsons en een videoclip voor Moby. De video hierboven gaat over een grijze muis die op zoek gaat naar hoe je geluk kan kopen en is duidelijk een klacht aan het adres van de moderne samenleving.

Omelette (2013)

Onze schattigheidsmeter ging door het dak na het zien van deze kortfilm. De hond van een overwerkte man ziet al snel dat het fornuis weer zal moeten overgenomen worden na een stressvolle dag op het werk en geeft een eigen draai aan de klassieke omelet. Cuteness overload!

JohnnyExpress (2014)

Ongetwijfeld de grappigste uit de lijst is deze JohnnyExpress. We zien een pakjesbezorger uit de toekomst die een levering doet op een andere planeet. Na een vlotte landing loopt het totaal fout af.

Pépé Le Morse (2017)

Afscheid nemen is moeilijk en dat is in deze kortfilm heel mooi vertaald op beeld. Een gezin gaat naar het strand waar ‘opa walrus’ gestorven is aan roken en zonnebaden. Ze willen elk op hun eigen manier vaarwel zeggen maar kunnen het verleden moeilijk van zich afschudden. De unieke tekenstijl maakt het verhaal nog expressiever.

Next Gen (2018)

Deze Netflixfilm is nog niet lang geleden uitgekomen maar lijkt nu al begraven. De animatie is van zeer hoog niveau en kan zonder problemen schitteren tussen de prenten van Pixar en Disney. Robots zijn in Next Gen overal te vinden maar het bedrijf dat de meeste verkoopt heeft snode plannen. Mai Su, een meisje dat een grondige hekel heeft aan alles digitaal, heeft heel snel door wat het bedrijf in haar schild voert en vecht terug met een onverwacht vriend.

9 (2009)

Toen Tim Burton de kortfilm 9 van student Shane Acker uit 2005 zag was hij onder indruk en wilde hij meteen een gelijknamige langspeelfilm maken. In de film volgen we een van de negen popjes die gemaakt werden door een wetenschapper die zijn allesverwoestende creatie wil stoppen door zijn ziel - die voor de machine bedoeld is - in hen te stoppen. Samen zouden ze de machine kunnen stoppen en het leven op aarde doen terugkeren.