David Lynch stelt tentoon

Small Stories: "Elke foto vertelt een (klein) verhaal"

David Lynch

Ine D'hoe
  • Cinema Galeries
  • 24 nov 2014 tot 01 maa 2015
Google maps
location

David Lynch werkt eindelijk aan een nieuw seizoen van Twin Peaks, de mysterieuze televisieserie die de Amerikaanse alleskunner voorgoed op de kaart zette. Nieuws dat op wereldwijde bijval kan rekenen, maar voor het zover is, stelt Lynch 55 foto's tentoon in de kelder van Brusselse cultcinema Galeries. BILL ondernam de trip langs kleine - soms donkere - verhalen uit Lynchs grote -soms bevreemdende - wereld.

Small Stories, heet de expo in de sfeervolle catacomben van Cinema Galeries in de koninginnengalerij in Brussel. Kleine verhalen, simpelweg "omdat ze niet groot zijn", verduidelijkt David Lynch.

Zwart-witte magie

De wereld die zijn foto's schept, is net als zijn regiewerk donker, "geïnspireerd door de wereld van vandaag". Dat klinkt weinig optimistisch, maar "je kan verschrikkelijke verhalen tonen en toch volkomen gelukkig zijn terwijl je dat doet", relativeert Lynch. 

Desondanks wil de schilder turned fotograaf turned cinéast zich soms ook aan die harde realiteit onttrekken. "Zwart-witfotografie is een beetje magisch omdat het afstand neemt van de werkelijkheid. Het is een prachtig medium voor tijdreizen", verklaart hij zijn monochrome fotoreeksen.

Interieur #7

De foto's werden trouwens speciaal voor deze expositie gemaakt en zijn ingedeeld in vier thema's: Heads, Dreams, Interiors en Windows. Allemaal zijn het bevreemdende, sfeervolle beelden waar gelukkig meer in zit dan 'originele' titels als Head #4 en Interior #2 laten vermoeden.

Bij de expo hoort ook een retrospectief, check de website van Cinema Galeries  of de laatste foto bij dit artikel voor de agenda.