De 7 opvallendste horrorfilms van de Lage Landen

Popcorn bij de hand en bingen maar!

Het is oktober en we weten allemaal wat dat betekent: een hele maand zo liefst en zo veel mogelijk Halloween. En bij Halloween horen horror films en veel popcorn. Hoewel de cinema momenteel overvloeit van Amerikaanse horrorfilms, hebben wij in België met Welp (2015) en Grave (2016) bewezen dat wij niet hoeven onder te doen wanneer het aankomt op vreemde griezelfilms. Voor degenen die het liefst onder een dekentje op de zetel zitten, stelden wij een kort overzichtje samen van de meest opmerkelijke Vlaamse en Nederlandse horrorfilms. 

Les Mémés Cannibales (1988)

Familie-intriges, kannibalen en veel gore, dat is Les Mémés Cannibales of Rabid Grannies. Twee oude tantes geven een etentje en nodigen daarvoor al hun neven en nichten uit. Iedereen behalve Gilbert, want die is niet al te populair binnen de familie wegens zijn satanistische overtuigingen. Omdat hij er schoon genoeg van heeft, besluit Gilbert wraak te nemen en een cadeautje op te sturen naar zijn tantes, die vervolgens ter plekke in kannibalen veranderen. Wat een rustig etentje had moeten voorstellen, ontspoort al snel in een familiaal bloedbad. De genialiteit van de film bevindt zich vooral in de special effects, of beter het gebrek daaraan. Voor de liefhebbers: deel 2 komt uit in 2019.

Vase De Noces (1974)

Deze avant-garde experimentele film geregisseerd door Thierry Zeno is op zijn minst absurd te noemen. De protagonist is een psychisch gestoorde man die alleen woont in een afgelegen dorpje op het platteland in België. Doorheen de film verslechtert zijn toestand en zien we hem steeds meer degoutante acties uithalen. Wat die acties zijn? Kijk, de ondertitel van de film is “the pig fucking movie”, veel hoeven wij daar niet meer bij te zeggen. Wij Belgen zijn simpele mensen, what you see is what you get.  

Calvaire (2004)

Wanneer Marc na een optreden in een bejaardentehuis terug naar huis wil keren valt zijn auto stil, ergens midden in het bos. Gelukkig komt hij in dat bos een man tegen die op zoek is naar zijn hond en die vriendelijk genoeg is om hem naar de lokale herberg mee te nemen. Of dat is toch wat hij dacht. Eens Marc bij Bartel is ontvangen, blijkt het niet gemakkelijk om daar ook weg te geraken. De komst van Marc lokt bovendien wel erg vreemde reacties uit bij de inwoners van het dorp, die langzaam maar zeker een vreemde obsessie met hem ontwikkelen. Deze film is even absurd, en bijna even misselijkmakend als de tweede op deze lijst.

SL8N8 (2006)

Sl8N8, “slachtnacht” dus, ontstond uit een samenwerking met onze noorderburen. Nadat Kristels vader een ongelukkige dood sterft, reist Kristel naar België om daar wat overgebleven spullen van haar vader op te halen. Tussen die spullen zit de eerste versie van haar vaders boek over Martiens, een beruchte moordenaar die in de mijnen tewerkgesteld was. Wanneer Kristel op uitstap gaat naar die mijnen, beginnen zich lugubere tekenen te vertonen. Voor alle fans van Kurt Rogiers: Kurt Rogiers doet mee in deze film. 

Vampires (2010)

Een kruising tussen The Office en True Blood? Ah voilà, dat is Vampires van Vincent Lannoo. Een filmcrew wordt uitgenodigd door de vampire community om ter plaatse een documentaire op te nemen bij een van de families. Probleem: de familie waar ze te gast bij zijn, is niet meteen de simpelste. De tienerdochter, Grace, is niet blij met haar lot als vampier en zou liever door het leven gaan als mens. En zoonlief Sampson komt na overspel in slecht licht te staan bij de leiders van de vampire community, waardoor de familie met ballingschap bedreigd wordt. In deze film is zowel angst als humor verzekerd. 

De Lift (1983)

Een van de bekendste en meest iconische films in het genre Nederhorror is De Lift, geregisseerd door Dick Maas die u misschien al kent van Sint. De film begint met een blikseminslag, waardoor de lift zich ongewoon begint te gedragen en een reeks ongelukken veroorzaakt. Daartoe wordt Adelaar ingeschakeld, die de taak krijgt om de lift te repareren. Wat blijkt is dat die lift niet zomaar gerepareerd kan worden en dus start Adelaar een onderzoek die hem leidt tot een wereld van sci-fi.

Woensdag (2005)

In een lijstje horrorfilms mag de typische slasher niet ontbreken. De typische slasher is Woensdag. En dan bedoel ik ook wel echt typisch, want het is een beetje zoals Friday the 13th, maar dan in het Nederlands. En op woensdag. 

Artikel geschreven door Eline Eerdekens