De aantrekkingskracht van foute mannen

Film: L'inconnu du lac

Regie: Alain Guiraudie

Matthias

L'Inconnu du lac Bande annonce

De aantrekkelijke, charmante Franck brengt zijn vakantiedagen door aan een meer waar de omringende bosjes de ideale habitat zijn voor mannen met een lust voor andere mannen. 

Laten we zeggen dat de meeste mannen er zonder gêne duchtig aan al hun seksueel-relationele skills werken (je bent bij deze gewaarschuwd). Franck (Pierre Deladonchamps) kent het reilen en zeilen van de avontuurlijke plek als zijn broekzak.

Als de nieuwe, mysterieuze en van een heuse pornosnor voorziene Michel (Christophe Paou) op zijn radar verschijnt, blijkt de fixatie groot. Zo groot zelfs dat wanneer Franck Michel een moord ziet begaan, hij enkel een nog sterkere drang voor hem voelt. 

Tussen fetisj en affectie

Alain Guiraudie ontvouwt de homo-erotische thriller met visuele doeltreffendheid en benut de locatie ten volle. Met Franck brengt hij bovendien een bijzonder gelaagd personage naar het scherm: een man die met zin voor zelfvertrouwen de grenzen aftast en vaak ergens verzinkt tussen fetisj en natuurlijke affectie. Keuzes schuift hij voor zich uit en morele kwesties legt hij naast zich neer. 

Het verhaal zelf ontbeert echter de spanning van een Hitchcock en de geheimzinnige intensiteit van de betere Almodóvar

Verdiende Queer Palm

Het zijn vooral de gesprekken tussen Franck en Henri (Patrick d'Assumçao), een mollige vijftiger met een peperkoekenhart, die een uiterst treffende inkijk geven in de gevoelswereld van Franck, en mannen die op zoek zijn naar liefde bij andere mannen - of iets wat daarvoor moet doorgaan - in het algemeen.

Hiervoor werd de film dan ook terecht bekroond met de Queer Palm op het Filmfestival van Cannes eerder dit jaar.