De bioscoop onderworpen aan de Bechdel-test

Vrouwen op het scherm

Inge

Op de rode loper is #AskHerMore alvast trending. De ontwerper van die glamoureuze jurk is good to know, maar niet dé belangrijkste vraag aan elke actrice. Niet alleen hun mannelijke tegenspelers hebben recht op degelijke vragen over film en inhoud. Maar hoe zit het eigenlijk op het scherm zelf?

Vrouwelijke hoofdrollen zijn dungezaaid en de man-vrouwverdeling loopt allesbehalve gelijk op. Is dat enkel onze perceptie? We checken het even met de Bechdel-test. De voorwaarden zijn eenvoudig:

1.  Zijn er twee vrouwelijke hoofdrollen, en worden ze bij naam genoemd?

2. Praten zij met elkaar?

3. Is het gespreksonderwerp iets anders dan een man?

Kan deze checklist volledig worden afgevinkt, dan zit de film snor qua vrouwelijke inbreng. Is dat niet het geval, dan hebben we onze bedenkingen. Wij onderwerpen vier actuele films alvast aan een doorlichting.

Joy

Met: Jennifer Lawrence, Elisabeth Röhm en Virginia Madsen

Niet enkel het recht om op de set te vertoeven, ook de gelijke verloning voor actrices in vergelijking met de mannen faalt miserably. Jennifer Lawrence is alvast niet bevreesd om haar mond daarvoor open te trekken.

Ook in Joy staat ze haar mannetje. Deze biografische film schijnt licht op het verhaal van Joy Mangano die de Magic Mob (een soort dweilsysteem) introduceerde en zo haar weg plaveide in de wereld.

Geslaagd! Deze film scoort ruim voldoende. Extra punten voor het verhaal gedipt in een feministisch sausje.

Wanneer? Met Kerstmis in de zalen.

Ted 2

Met: Amanda Seyfried, Jessica Barth en Cocoa Brown

De grofgebekste teddy aller tijden was nog niet uitgevloekt en dus kwam er een vervolg aan het verhaal van Ted. Hoewel de vrouwen door Ted en John (Mark Wahlberg) graag gezien worden, is hun inbreng op het scherm toch beperkt. Iets om aan te werken bij een sequel van deze sequel?

Gebuisd! Hoewel de film in bezoekersaantalen hoog scoort, is dat qua vrouwen op het scherm niet het geval.

Wanneer? Nu in de zalen.

Hotel Transylvania 2

Met: Selena Gomez, Fran Drescher en Molly Shannon

Ook animatie ontsnapt niet aan een controle. Frozen en Inside Out slaagden met onderscheiding, Up dan weer niet. Het eerste luik in de saga van Hotel Transylvania krijgt een plusje, nu wordt er een vervolg gebreid aan het verhaal van Dracula en co. (En ook dit deel mag - hoera! - met een Bechdel-certificaat naar huis.)

Geslaagd! Beide delen zwaaien af met een 'goedgekeurd'-label.

Wanneer? Nu in de zalen.

Madame Bovary

Met: Mia Wasilowska, Laura Carmichael, Morfydd Clark

Hoewel de titel wél al in het bezit is van vrouwelijke aanwezigheid, is dat in de rest van het verhaal niet het geval. Emma Bovary staat centraal, maar het is enkel steun en toeverlaat Henriette die de female touch opkrikt. Het onderwerp ter discussie is Emma's man en de rest van de cast is ook mannelijk. De uitkomst is dus wel duidelijk.

Gebuisd! Flauberts meesterwerk kan geen mooi rapport afleveren.

Wanneer? Nog in selecte zalen.