De vijf slechtste films aller tijden

Niet veel kijkplezier!

Stijn

Niet alle films zijn toppertjes. Maar dat het zó erg kan zijn als deze vijf, had niemand kunnen voorzien. Niet veel kijkplezier!

Gigli (2003)

Hoe slecht? 

IMDb: 2.4/10  

Rotten Tomatoes: 6%

Aah, de onbezorgde eerste jaren van het nieuwe millennium. De tijd van Bennifer, de celebrity-relatie tussen Ben Affleck en Jennifer Lopez die aan de basis lag van deze "komedie". Eén klein probleempje: toen de film eindelijk verscheen, waren we het koppel kotsbeu. Zo verdween ook de laatste strohalm die de film toch nog wat succes en geld kon opleveren.

Erbarmelijk plot, slechte acteerprestaties, en bizar genoeg een totale afwezigheid van chemie tussen Affleck en Lopez. Dat Affleck enkele jaren later toch nog een Oscar wist weg te kapen (weliswaar voor Beste Regie) is dan ook niet minder dan een klein mirakel.

Foodfight! (2012)

Hoe slecht?

IMDb: 1.7/10  

Rotten Tomatoes: n.v.t.

Waarom nieuwe personages verzinnen? Wat als we nu een film zouden maken met de mascottes van de grootste merken ter wereld? Een soort actie-avontuur à la Wreck-It Ralphmaar dan met de figuurtjes die iedereen al kent uit de reclame. Klinkt als een overdosis kapitalisme? Yep.

Oorspronkelijk gepland voor 2002, werd de release van de animatiefilm uitgesteld tot 2012 (!) omwille van "productionele redenen". Schijnbaar deden vooral de grote merken moeilijk over het gebruik van hun gepattenteerde mascottes. Bij het zien van dit fiasco kan je het hen moeilijk kwalijk nemen. De film werd in het begin van de nillies gemaakt, maar de animaties lijken uit de oertijd te stammen. Met Charlie Sheen, Hilary Duff en Eva Longoria kon de film nochtans rekenen op enkele grote namen. De reden waarom Sheen een tijdje later instortte, wordt nu plots pijnlijk duidelijk.

Leonard Part 6 (1987)

Hoe slecht?

IMDb: 2.2/10  

Rotten Tomatoes: 9%

De nu compleet verguisde Bill Cosby begaf zich eind jaren 80 nog op het hoogtepunt van zijn carrière. Een klein dal in zijn toen piekende carrière was Leonard part 6. Cosby is een rentenierende geheim agent die uit zijn pensioen moet terugkeren om de wereld te redden. Zowel op vlak van regie, plot, als acteerprestaties is de film totaal onverklaarbaar. Maar vel vooral zelf je oordeel aan de hand van bovenstaande scène.

The Room (2003)

Hoe slecht?

IMDb: 3.5/10  

Rotten Tomatoes: 35%

The Room is misschien wel de meest voor de hand liggende slechtste film aller tijden. Omdat zijn gebrekkigheid zo compleet is, ontstond er destijds een ware The Room-hype op het internet. De film verwierf dan ook vrijwel meteen een cultstatus. Tommy Wiseau is de regisseur, producer én hoofdacteur van dienst in dit liefdesdrama. Maar de man blijkt al snel toch niet zo'n Homo Universalis te zijn. De videorecensie van Nostalgia Critic vormt een mooie samenvatting van deze abominabele verschrikking. Lachen uit miserie, heet zoiets.

Norm of the North (2016)

Hoe slecht?

IMDb: 2.2/10  

Rotten Tomatoes: 2%

De film speelt nog niet in onze zalen, maar mag nu al op het lijstje, al presteert de prent op vlak van animatie net iets beter dan Foodfight!. Ook maar normaal  nu we ondertussen vijftien jaar verder zijn, zowat vijftien lichtjaren in computeranimatietermen. Hoe dan ook maakt de film dit voordeel ruimschoots goed met zijn ronduit belachelijke punchlines en verhaal.

Alsof men wekenlang heeft gebrainstormd om echt het allerslechtste uit de film te kunnen puren. Een poging om een eigen soort schattige minions te creëren loopt uit op een sisser. De ijsbeer Norm moet op zijn beurt het leuke, moderne personage voorstellen waarmee kinderen zich kunnen identificeren en amuseren, maar heeft meer iets van de totaal onvermakelijke vader die je schaamtelijk de grond in doet zakken wanneer hij in het bijzijn van jouw vrienden een geinige grol vertelt. Het kan geen toeval zijn dat er in de titel tweemaal No voorkomt. Mét hoofdletter.

 

Op de vooravond van de oscars (27/02) worden de 36ste Golden Raspberry Awards uitgereikt, de prijzen voor de slechtste uitvoeringen van de filmindustrie in 2016.