Deze relevante animatiefilms zullen je bijblijven op Anima

1 - 10 maart

Tiffany

Anima, het internationaal festival van de animatiefilm in Brussel, is al aan zijn 38ste editie toe. Tien dagen lang kan je er losgaan op livemuziek, jezelf verliezen in virtual reality, regisseurs in levenden lijve ontmoeten en nog veel meer. Er staan maar liefst 385 animatiefilms op het programma, dus succes met kiezen. Maar welke films mag je niet missen als je houdt van verhalen met diepgang?

1. Another Day of Life

In ‘Another Day of Life’ van Raúl de la Fuente en Damian Nenow vormen animatie, documentaire en fictie één geheel. De bejubelde openingsfilm van het Anima-festival gaat over de Poolse journalist Ryszard Kapuściński die in 1975 naar het Afrikaanse land Angola trok om er verslag uit te brengen van de burgeroorlog na de onafhankelijkheidsstrijd. Om zijn levensveranderende ervaringen te reconstrueren, gebruikten de makers ook archiefbeelden en recente interviews. Deze Vlaamse coproductie werd vorig jaar enthousiast onthaald op het Festival van Cannes en sleepte een beeldje in de wacht voor beste animatiefilm op de European Film Awards. Daar kunnen de verliezers nog een puntje aan zuigen.

2. Ce Magnifique Gâteau!

Na hun veelbekroonde kortfilm ‘Oh Willy…’ bewijst regisseursduo Emma De Swaef en Marc James Roels zich nogmaals in de stop-motionwereld. ‘Ce Magnifique Gâteau!’ ging in wereldpremière in Cannes en won ook al een pak internationale prijzen. Daar kan het actuele onderwerp wel iets mee te maken hebben. De vijf uiteenlopende hoofdpersonages bevinden zich namelijk in koloniaal Afrika aan het einde van de negentiende eeuw. De koning, de pygmee, de zakenman, de portier en de deserteur beïnvloeden allemaal op hun eigen manier het verloop van de geschiedenis.

3. Funan

‘Funan’ wil vooral een indruk nalaten tot in het diepste van je ziel. De eerste volwaardige animatiefilm van Denis Do vertelt over een jong Cambodjaans gezin dat in 1975 uiteengerukt werd door het Rode Khmerbewind onder dictator Pol Pot. Stadsbewoners moesten hun huis en bezit achterlaten en werden gedwongen slavenarbeid te verrichten op het platteland. In combinatie met ondervoeding, een gebrek aan medische zorgen en willekeurige executies stierven twee à vier miljoen mensen in die donkere periode. De film is ruw gebaseerd op het levensverhaal van de moeder van de regisseur en wil je dus niet aan je neus laten voorbijgaan.

4. The Tower

Met ‘The Tower’ koos regisseur Mats Grorud ervoor om klassieke animatie te combineren met stop-motion. De protagonist is het elfjarige Palestijnse meisje Wardi dat in een vluchtelingenkamp woont in Beiroet, de hoofdstad van Libanon. Haar overgrootvader Sidi woont daar al sinds 1948. Hij werd toen met meer dan 700.000 andere Palestijnen verdreven bij de stichting van Israël. De meesten onder hen konden nooit terugkeren. Sidi spoort zijn achterkleindochter aan om haar familiegeschiedenis onder de loep te nemen in deze film die gebaseerd is op getuigenissen van Palestijnse vluchtelingen.

5. Buñuel in the Labyrinth of the Turtles

Salvador Simó blikt met ‘Buñuel in the Labyrinth of the Turtles’ terug op een beruchte fase uit het leven van de Spaanse filmmaker Luis Buñuel. In de jaren dertig maakte Buñuel een documentaire genaamd ‘Land Without Bread’ over de extreme armoede in Las Hurdes, een Spaans dorp. Ook al dikte hij daarin de feiten aan, toch had de reis een impact op zijn volgende werken. Daarom probeerde regisseur Simó een beeld te schetsen van de totstandkoming van de docu. Zonder de financiële hulp van een bevriende beeldhouwer die de loterij won, had Buñuel het project zelfs nooit kunnen realiseren. Na een zowaar zelf uitgelokt schandaal rond zijn vorige film ‘L’Age d’Or’ zat hij immers aan de grond.

Bekijk zeker het programma om het hele aanbod te ontdekken.