"Disneyprinses spelen was een kinderdroom"

Jong talent: Aline Goffin

Nathalie Hoes

Foto’s voor "Disneyprinses spelen was een kinderdroom"

Aline Goffin

feelgood-eindejaarsfilm komt uit de Disneystal. Frozen is een vintage-Disneyfilm met humor, spanning, romantiek en meebrulbare refreinen. Omdat je nooit te oud bent voor een Disney-film gaat BILL op staatsbezoek bij prinses Anna alias Aline Goffin.

Frozen, losjes gebaseerd op het sprookje De Sneeuwkoningin van Hans Christian Andersen, gaat over de prinsessenzussen Anna en Elsa. Elsa heeft magische krachten waarmee ze sneew en ijs kan maken. Joepie, sneeuwmannen in de zomer!

Maar dan loopt het (natuurlijk) mis. Elsa vlucht weg en laat het koninkrijk in een eeuwige wintertoestand achter. De dappere Anna gaat op zoek naar haar zus, want zij is de enige die alles weer kan ontdooien. Onderweg ontmoet ze een failliete ijsjesverkoper en een pak hilarische sidekicks.

Spoiler alert: er is (natuurlijk) een happy end.  

De Vlaamse versie van deze 53ste Disney-animatiefilm werd ingesproken door onder meer Aline Goffin, Jelle Cleymans, Guillaume De Vos (de zoon van zatte Rita in Familie) en Govert Deploige (‘Steve’ in W817). Aline is net aan het opnemen in haar home studio als we haar bellen. “Ik werk aan een nieuw muziekproject. Sorry, alles is nog geheim!”

Kinderdroom

Is Frozen een waardig kerstalternatief voor Home Alone?

Aline Goffin: “Ondanks de hopen sneeuw is het geen typische kerstfilm. Daar ben ik wel blij om, want ik ben niet zo’n fan van dat genre. Het is ook een wat atypische Disney-film: het verhaal draait eens niet om een prins, maar om de speciale band tussen zussen. Ik ben thuis de jongste van drie en herken me wel in Anna die altijd de held wil uithangen. Anna is een ondernemende durfal en komt voor zichzelf op. Soms is ze ook een naïef 16-jarig meisje dat halsoverkop verliefd wordt. Maar vergis je niet: ze gaat niet zitten wachten tot een prins haar komt kussen.”

Stond "Disneyprinses spelen" op je wishlist?

Aline: “Het was toch een kinderdroom. Op mijn twaalfde speelde ik in de Peter Pan-musical, zo ben ik in het wereldje gerold. Kinderstemmen worden veel gevraagd, dus ik heb geluk met mijn jong klinkende stem. Ook Alice in Wonderland, Harry Potter en Despicable Me staan op mijn cv. Frozen was extra leuk, omdat ik ook mocht zingen. Er zijn tegenwoordig niet veel animatiefilms met zangpartijen voor de acteurs.”

Zingen met Jelle Cleymans

Hoe ziet een dag in het leven van een stemactrice eruit?

Aline: “Het is niet zo glamoureus als je zou denken. Je zit alleen in de studio met de regisseur en je spreekt de film zin per zin in. De klanken moeten kloppen met de mondbewegingen van het (Engelstalige) filmpersonage. Dat is best moeilijk, want in het Nederlands heb je vaak veel meer woorden nodig.”

“Je ziet de andere acteurs ook niet, iedereen heeft zijn eigen opnamedagen. Zo zing ik bijvoorbeeld een duet met Jelle Cleymans dat we apart opnamen. Best grappig om hem pas op de première in levende lijve te zien en het volledige lied te horen.”

Is prinses Anna nu werkloos na Frozen?   

Aline: “Ik ben vooral bezig met muziektheater. In Starend meisje van de Zonzo compagnie vertellen we over droomachtige spookwezentjes. Het is een beeldend werk met muziek en film. De inspiratie komt van Tim Burtons gedichten en de filmbeelden zijn van de Gentse cineaste Nathalie Teirlinck. Ik werk ook aan There is no why here, een nieuw project van Muziektheater Transparant in samenwerking met de Opera van Bologna. En dan zijn er nog twee muziekprojecten. Daarover binnenkort meer!”