Dit Brussels filmparadijs mag je niet missen

CINEMATEK

Diego Anthoons
Google maps
location

Je houdt van filmklassiekers en/of onbekende pareltjes en kijkt deze nog het liefst van al op het grote scherm? Eén adres: CINEMATEK in Brussel. Filmliefhebber en Bill-reporter Diego neemt je mee naar dit filmwonderland en geeft zijn eigenzinnige greep uit het programma.

CINEMATEK?

CINEMATEK is het centrum van het Koninklijk Belgisch Filmarchief in de gebouwen van BOZAR in Brussel. Je vindt er een boeiend filmmuseum, maar misschien nog interessanter is de dagelijkse filmprogrammatie. Elke dag worden er 5 films uit het rijke archief vertoond, van klassiekers, over hedendaagse producties, B-films, kinderfilms, stille films, tot documentaires en nog veel meer.

Bij CINEMATEK staat de film centraal. Vergeet de popcorn of chips, eten en drinken tijdens de voorstelling is verboden. De film start op het aangegeven uur, zonder ellenlange reclameboodschappen, en er is geen medelijden voor laatkomers. Verder zijn de twee filmzalen heel wat kleiner (respectievelijk 117 en 29 plaatsen) dan die in de grote complexen en kan het al eens gebeuren dat het beeld niet van de allerscherpste kwaliteit is: voor de vertoningen worden namelijk de (al dan niet gerestaureerde) originele filmbanden uit het archief gebruikt.

Bovendien betaal je als student slechts €2 per film (na een eenmalige kost van €5 voor de aanmaak van je voordeelkaart). Geen geld, toch? Nog een laatste tip: reserveer tijdig je kaartjes, zeker voor de grote klassiekers of films in de kleinste zaal. Want je bent niet de enige die dit filmparadijs ontdekt heeft.

BILL's tips:

The Kid (Charlie Chaplin, 1921)

Wie houdt niet van Charlie Chaplin? The Kid is zijn eerste film, over een zwerver die een baby vindt en hem opvoedt als de zijne. Grappig en triest, en dat vaak tegelijkertijd. Voor de echte liefhebbers: de film wordt voorafgegaan door een tweetalige inleiding door Wouter Hessels (RITCS).

De kers op de taart: bij de meeste stille films zorgt CINEMATEK voor livebegeleiding op piano, zo ook bij The Kid. Zeg nu zelf: een topfilm én pianoconcert voor één spotprijs, waar vind je dat?

Wanneer? 17 oktober om 19u.

Alle info hier.

 

Das Cabinet des Dr. Cagliari (Robert Wiene, 1919)

Een van de eerste en belangrijkste films uit het Duitse expressionisme en tegelijkertijd een van de eerste horrorfilms. De film kan misschien wat gedateerd overkomen, maar de invloed ervan is niet te onderschatten. Geniet van de tweedimensionale decors, de voor 1919 revolutionaire verteltechniek met flashbacks, en het verhaal over de marskramer Dr Cagliari en zijn rariteitenkabinet, inclusief plottwists. Opnieuw een stomme film, dus CINEMATEK zorgt voor live pianobegeleiding.

Wanneer? 14 november om 19u.

Alle info hier.

 

8 Femmes (François Ozon, 2002) 

De Franse regisseur François Ozon is niet in één hokje te stoppen, zijn laatste twee films illustreren dit maar al te goed: het sobere zwart-witte oorlogsdrama Frantz en de erotische psychologische thriller L’amant double, dat trouwens nog steeds in sommige zalen speelt en een absolute aanrader is. Met 8 Femmes maakte hij een whodunit, die zich afspeelt in een landhuis op het Franse platteland in de jaren vijftig. De heer des huizes is vermoord en een van de acht vrouwen uit zijn omgeving moet de moord gepleegd hebben. Klinkt klassiek, maar Ozon zou Ozon niet zijn als hij niet speelt met de verwachtingen van de kijker. De acht vrouwen worden trouwens gespeeld door acht Franse ‘supersterren’, waaronder de geweldige Isabelle Huppert.

Wanneer? 17 november om 17u

Alle info hier.

 

Persepolis (Vincent Paronnaud & Marjane Satrapi, 2007)

Filmbewerking van een van de meest geprezen graphic novels. Persepolis vertelt het verhaal van Marjane, een koppig meisje dat haar vaderland Iran ziet veranderen na de Islamitische Revolutie van 1979, waarbij de fundamentalisten vrouwen dwingen tot het dragen van sluiers en velen gevangen nemen. Marjane wordt door haar ouders naar Oostenrijk gestuurd, maar keert later terug naar Iran om haar mening te spuien over het bewind in Iran, dat ondanks alles haar thuis blijft. De animatie is prachtig in al haar zwart-witte eenvoud.

Wanneer? 26 november om 15u. 

Alle info hier.

 


Het volledige najaarsprogramma van CINEMATEK vind je op www.cinematek.be