En de Oscar ging naar...

Birdman kraait victorie

Bo

Foto’s voor En de Oscar ging naar...

Neil Patrick Harris

Was de 87ste editie van de Oscaruitreiking wel zo legondary?

De rode lopers zijn opgerold, het welbefaamde theater is weer leeggelopen en de beeldjes zijn toegekend aan hun rechtmatige eigenaars. De ceremoniemeester van deze editie was de immer charmante, goedlachse en doortrapte Neil Patrick Harris die vanaf minuut één met een lapsus linguae de schertsende toon zette: “We’re here to honor Hollywood’s best and whitest. I’m sorry-- brightest”. Met deze verspreking alludeerde hij op het gebrek aan niet-blanke genomineerden.

De grote winnaar

De grote winnaar van deze 87ste editie was zonder twijfel Birdman die vier Oscars wegkaapte, waaronder de felbegeerde prijzen voor film en script.

The Biggest 'Loser'

Ook Wes Anderson mocht vier beeldjes mee naar huis nemen voor zijn The Grand Budapest Hotel. Boyhood (zes nominaties) sleepte er maar eentje in de wacht en is dan ook de grote verliezer van de avond. Met tijd en stro rijpen de mispels, maar het twaalf jaar durend proces waarin Boyhood tot stand kwam, bleek dan toch niet lang genoeg te zijn om uit te groeien tot een prijzenbeest.

Beste acteur/actrice: oude garde vs. jong talent 

Whiplash, van de hand van Damien Chazelle, was drie trofeeën waard. De prijs voor beste actrice ging naar Julianne Moore, die in Still Alice de rol van de dementerende Dr. Alice Howland op zich nam. Haar mannelijke tegenhanger Eddie Redmayne mag zich beste acteur noemen voor zijn rol in The Theory Of Everything. 

Marion Cotillard en haar voorliefde voor sushi

De oogverblindende gewaden en strakgestreken kostuums vonden weer hun weg naar de donkere kleerkast waar ze tot het einde der tijden hun tijd zullen moeten uitzitten. Want, geef toe, draagbaar zijn die plunjes nooit.

De jurk van Marion Cotillard werd vergeleken met sushi en we moeten eerlijk zijn, de gelijkenissen zijn treffend. Golden girl Emma Stone ging dan wel niet met een Oscar naar huis, ze was zonder twijfel de stijlvolste actrice van de avond.

Patricia Arquette, die de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol won, sloeg de zaal met verstomming met haar acceptance speech waarin ze pleitte voor de loonsgelijkheid. Zij koos voor een sober en elegant zwart-witte jurk. 

De vier Omg-momenten van de avond

Wie zich niet tot in de vroege uurtjes voor zijn televisie wilde scharen, kan meegenieten van enkele van de beste momenten uit het gala. Enkele kernwoorden: de onderbroek van Neil Patrick Harris, Lady Gaga en haar voorliefde voor The Sound Of Music, gratis ongemakkelijkheid te verkrijgen bij John Travolta en wat doet Assepoester hier?

N.P Harris gaat uit de kleren 

The hills are alive with... Lady Gaga

Stiekem whisky nippen met Benedict Cumberbatch

N.P Harris over 'the best and whitest'