De laatste dag in het leven van Oscar Grant

Film: Fruitvale Station

Regie: Ryan Coogler

Matthias

FRUITVALE STATION trailer (BE)

De Amerikaanse maatschappij heeft de neerbuigende gevoelens tegen andersgekleurden nog altijd niet kunnen begraven. Ryan Cooglers regiedebuut is daar nog maar eens het levende bewijs van.

Nieuwjaarsdag 2009. Oscar Grant wordt na wat onrust op de metro opgepakt door de politie. Wat begint als een te stevige bolwassing van de agenten, eindigt in een noodlottige dood. Zomaar, of zoals de officier van dienst verklaarde: "per vergissing een revolver in plaats van een taser afgevuurd". 

Wellicht een mooi gepolijste verklaring ingegeven door advocaten die blind zijn voor rechtvaardigheid. Zaken winnen is wat telt, dat moet ook de wapenlobby van de NRA zichzelf telkens wijsmaken wanneer een zotte buurtwachter de eerste beste zwarte voorbijganger neerschiet. 

Recht naar het hart

Maar genoeg over politiek, dit is het waargebeurde verhaal waarop Ryan Coogler zich baseerde voor zijn debuutfilm Fruitvale Station. Een film die recht naar het hart mikt. Mede door de geweldige opbouw van regisseur Coogler en een machtige Michael B. Jordan die over het scherm heerst in de rol van Oscar Grant. Alles krijgt ook een nijpende spanning mee, enerzijds door het beheerste camerawerk en anderzijds doordat de kijker weet waar het verhaal naar toewerkt. 

Ondanks enkele kleine sentimentele opsmukdialogen in het gefictionaliseerd verhaal, blijkt de impact op het einde zo overweldigend dat we (en met ons, de hele zaal) er helemaal verslagen bij zitten. De droom van Martin Luther King blijkt nog steeds niet vervuld, maar de boodschap en de strijd zijn meer dan levend.