Dit is een van de films van het jaar en hij leert ons alles over de liefde.

Film Fest Gent 2017

Romanie

Call Me by Your Name, de film van Luca Guadagnino (bekend van Io Sono l'Amore en A Bigger Splash, met Mattias Schoenaerts) en gebaseerd op het gelijknamige boek van André Aciman is nu al een van de favorieten van Film Fest Gent. Valt hij straks ook in de prijzen?

De film neemt ons mee naar de bloedhete zomer van 1983 ergens aan de Italiaanse Rivièra. De zeventienjarige Elio (Timothée Chalamet) logeert er zoals elke zomer met zijn ouders in hun vakantiehuis en zoals elk jaar nodigen zij er een doctoraatsstudent uit die helpt met Elio’s vader, een professor in de Grieks-Romeinse cultuur. Dit jaar verandert de komst van die student, de Amerikaanse Oliver (Armie Hammer), het leven van Elio voorgoed. Tijdens de lange, warme zomer vol melancholische beelden van het Italiaanse landschap, stap je mee in het ontroerende verhaal van een onvoorwaardelijke vakantieliefde. En dat in een tijd dat liefde tussen twee mannen nog verre van aanvaard was, al zitten we hier bij een progressieve familie.

Call Me by Your Name laat je (opnieuw) voelen wat het is om voor die allereerste keer echt stapelverliefd te zijn. Maar het verhaal toont je ook de pijn en onzekerheid die liefde soms met zich mee kan brengen, de angst om alles te verliezen wat je net zo liefhebt.

Geloof me, je kan niet naar deze film kijken zonder een krop in je keel te krijgen. Zonder mee te voelen met het verlangen van de jonge Elio om bemind te worden. Je voelt wat echte liefde is. Elio mag dan wel gevoelens koesteren voor een andere man, dat maakt het niet minder herkenbaar. Als je zelf al eens stevig verliefd geweest bent, plak je al snel andere gezichten op de hoofdpersonages uit de hoofdpersonages uit de film en waan je je zelf in die zomer van 1983. 

Beter dan het boek?

Meestal is het angstig afwachten tot de verfilming van een boek en vaak druipt de teleurstelling er na de film vanaf. Om het gevoel van een boek echt over te brengen, moet je er helemaal induiken.

Guadagnino is er met glans in geslaagd om dat te doen. De film en het boek zijn compleet verschillend (het boek beleef je voornamelijk vanuit Elio’s hoofd), maar de sfeer zit volledig juist. Misschien heeft de ontroerende filmmuziek daar wel iets mee te maken. Je zal nooit meer naar Sufjan Stevens kunnen luisteren zonder een zakdoek boven te halen en aan Elio en Oliver te denken.

Prachtig staaltje acteerwerk, fantastische beelden en dito soundtrack. Maar bovenal een heel, heel mooi verhaal. Ik ben verliefd. 

 

Call Me by Your Name komt in de zalen vanaf februari 2018, maar speelt nu op Film Fest Gent.