Film Fest Gent kleurt Belgisch, Noors én Japans

43ste Film Fest Gent

Nordic Cinema - Spotlight Japan - Belgian Cinema Today ...

Pieter Claes

Gent maakt zich weer op voor het meest eigenzinnige filmfestival van de Lage Landen en omstreken.

België boven 

Film Fest Gent zet tijdens haar 43ste editie opnieuw sterk in op Belgisch talent. Negen films van eigen bodem zijn tijdens het festival aan hun nationale- of wereldpremière toe. Fien Troch doet met Home bovendien mee in de officiële competitie. Ook de beste Belgische studentenkortfilms nemen het weer tegen elkaar op, tijdens de zesde editie van de Competitie voor Beste Belgische Studentenkortfilms.

 

Van het Hoge Noorden tot Japan 

Film Fest Gent tuurt uiteraard verder dan de Belgische grens. Vorig jaar stond de Britse film centraal. Dit jaar is er in het bijzonder plaats voor de beste cinema uit het Hoge Noorden en het land van de rijzende zon.

Drie BILL-tips

Wij hakken voor jou alvast een weg doorheen de dichtbegroeide wildernis van lezingen, competities, director talks en kortfilms: lees hieronder onze drie tips voor een geslaagd #FFGent16

Souvenir - Bavo Defurne 

Waar en wanneer? 21/10 - Kinepolis Gent 

Beginnen doen we paradoxaal genoeg met een film waarop je moet wachten tot de laatste dag van het festival. Oostendenaar Bavo Defurne - die ken je vast nog wel van Noordzee, Texas - komt op 21 oktober zijn nieuwe film Souvenir voorstellen, na de gesmaakte première op het filmfestival van Toronto in juli.

De Franse filmlegende Isabelle Huppert speelt Liliane, een uitgebluste ex-Eurovisiesongzangeres en verslenste showbizzbelofte. Tegenwoordig slijt ze haar dagen in een vleeswarenfabriek, waar ze aan de lopende band industriële paté produceert. Tot ene Jean (Kévin Azaïs), een bokser van tweeëntwintig die tijdelijk in de fabriek komt werken, haar weet te overtuigen om terug te slaan en haar verloren glorie te heroveren. 

 Certain Women - Kelly Reichardt

Waar en wanneer? 14/10 & 19/10 @ Kinepolis + 20/10 & 21/10 @ Studio Skoop 

Indiequeen Kelly Reichardt verkent in Certain Women een aantal relatief alledaagse levens die elkaar op willekeurige momenten kruisen. Concreet schetst ze zo drie portretten van sterke, onafhankelijke vrouwen. 

Laura Dern speelt een ietwat overwerkte, maar desalniettemin ambitieuze advocate die moet opboksen tegen weerbarstige klanten en seksisme op de werkvloer. Michelle Williams vertolkt de rol van Gina. De relatie met haar man Ryan komt onder druk te staan wanneer ze samen hun oude buurman proberen te overhalen om zijn bouwgrond te verkopen. Kristen Stewart vervolledigt het trio als een jonge juriste die twee keer per week vier uur van huis rijdt om les te geven aan een groep volwassenen. 

World Soundtrack Awards 

Waar en wanneer? 19/10 - @ Capitole Ghent

Film Fest Gent besteedt naar goede gewoonte ook dit jaar opnieuw aandacht aan één van de belangrijkste componenten van een goede film, namelijk de soundtrack. Tijdens de zestiende World Soundtrack Awards staat de muziek van de beste tv-series van het moment in de spotlights. Er wordt zelfs voor het eerst een prijs uitgereikt voor Best Original Score for Television Series & Miniseries. 

Buiten de competitie kan je tijdens de WSA natuurlijk genieten van zalige concerten. De BILL-favoriet op de affiche? De muziek uit The Leftovers van componist Max Richter, die voor de gelegenheid live gebracht wordt door Brussels Philharmonic en het Vlaams Radio Koor

Check hier het volledige programma van Film Fest Gent 2016. 

 

Als VIP naar de World Soundtrack Awards? Wij regelen het voor je! Klik hier om deel te nemen aan de wedstrijd.