Harry Palmer, koning der spionnen

De naam is niet Bond, James Bond.

Koen

Als het op superspionnen aankomt, denken we meteen meteen aan James Bond. Die pompeuze gladjanus gaat al decennialang met alle aandacht lopen. Met de programmering van de klassieker The Ipcress File op Film Fest Gent komt daar hopelijk verandering in.

In dit avontuur vertolkt Michael Caine sergeant Harry Palmer, een spion die Bond compleet overklast. Waarom? Wel …

Hij wil geen spion zijn

Onze Harry is tegen wil en dank in de spionagewereld verzeild. De arme kerel zat in het Britse leger tot iemand ontdekte dat hij deeltijds zwartemarktkramer speelde. Niet te verwarren met "zwarte marktkramer" spelen, wat als blanke man zelfs in 1965 niet echt politiek correct zou zijn.

Hoe dan ook, Harry kreeg de keuze tussen een gevangenisstraf of een baantje bij Staatsveiligheid. Maar hoewel de sergeant zijn werk beschouwt als het mindere van twee kwaden, doet hij het nog altijd beter dan zijn collega’s. Ongemotiveerd en toch effectief!

Hij is goedkoper

Overheden zijn het gelukkigst als er bespaard kan worden op werkingskosten. In dit geval wint Palmer het zeker van de vernielzuchtige Bond (en dan zwijgen we nog over die gadgets). Harry woont in een bescheiden appartement, heeft een bescheiden auto en maakt zijn eigen kostje klaar.

Daarnaast heeft hij veel minder de neiging om collateral damage te veroorzaken. Het mag een wonder heten als James Bond een dagje geen gigantisch dure chaos veroorzaakt. We durven ons zelfs niet inbeelden hoeveel premiekosten MI6 betaalt op de autoverzekering van die lapzwans.

Hij is pragmatisch

Als Palmer plots een andere positie toegewezen krijgt, is zijn eerste vraag of er opslag aan verbonden is. Dan kan hij “eindelijk die nieuwe infraroodgrill kopen”. Harry gaat ook zelf naar de supermarkt, zodat hij de beste producten kan uitkiezen.

Hij is trouwens een uitstekende kok. Dat is geen toeval want Len Deighton, schrijver van de boeken waarop Palmers avonturen gebaseerd zijn, schreef ook kookboeken.

Hij is minstens even geslepen

Op het moment dat iemand hem een telefoonnummer geeft, belt onze superspion het nummer meteen op om er zeker van te zijn dat het bestaat (ook een uitstekende tip in het uitgaansleven).

In diezelfde lijn heeft Harry Palmer nog meer wijsheid te bieden: hoe te reageren indien je baas een knappe collega je huis laat doorzoeken.

"Have you seen everything?"
'Yes, thank you.'
"Then you know where the... whiskey is?"
'Yes.'
"Fix us both one, will you?"

Game, set & match, mister Bond.