Hoe liefde alles overwint, zelfs de hardnekkige discriminatiewetten uit de jaren 60

Loving

Jeff Nichols

Mari

Loving Trailer - Film Fest Gent 2016

De nieuwe film van Jeff Nichols (Mud, Take Shelter) toont dat er nog hoop is voor een vredige multiculturele samenleving en dat we vooral van elkaar moeten houden. 

Dat het leven in de Verenigde Staten van de jaren 60 voor een niet-blanke minder rooskleurig was, dat weten we allemaal. Maar ook vandaag worden er nog constant mensen gediscrimineerd op basis van hun huidskleur. De verhalen over politiegeweld tegenover zwarten in Amerika blijven ons nieuws binnenstromen: Michael Brown, Christian Taylor, Alton Sterling, Philando Castile,…

Maar ook in onze eigen voortuin loopt het al eens mis, denk maar aan de controverse die vorig jaar ontstond toen de Brusselse schepen van Stedenbouw en Erfgoed een eerbetoon voor Leopold II – boegbeeld van de Belgische kolonisatie in Congo – wilde organiseren. 

Hoe het wel moet

We zijn er nog niet helemaal, wat die vreedzame multiculturele samenleving betreft. Maar laten we de hoop ook nog niet helemaal opgeven. Het verhaal van Richard en Mildred Loving is een mooi voorbeeld van hoe het wel moet en dankzij regisseur Jeff Nichols kunnen we hun verhaal binnenkort in de cinemazalen zien. 

Richard (Joel Edgerton) en Mildred Loving (Ruth Negga) zijn het perfecte koppel: ze zijn stapelverliefd op elkaar en willen het liefst samen een huis bouwen om een gezinnetje in te starten.

Hun families leven al jarenlang op dezelfde grond en kunnen het goed met elkaar vinden. Er is maar één probleem: Richard heeft een blanke huid en Mildred een donkere en dat is een overtreding van de Racial Integrity Act of 1924 die het huwelijk tussen blanken en niet-blanken een misdaad maakt.

Amper 60 jaar geleden

De film over hun leven wekt veel verbazing op, het is nog geen 60 jaar geleden dat het koppel uit bed werd gesleurd en gearresteerd door de lokale politie, simpelweg omdat ze in hetzelfde bed sliepen. Maar er is ook bewondering, bijvoorbeeld voor de manier waarop Richard en Mildred een van de gezichten van de burgerrechtenbeweging werden zonder veel aandacht te vragen.

Richard en Mildred waren zeer verlegen en wilden het liefst gewoon hun leventje leiden zonder lastiggevallen te worden. De film is een mooi voorbeeld van hoe liefde kan overwinnen, een boodschap waar we allemaal wel eens aan herinnerd mogen worden. 

 

Voor wie overtuigd is: de film is nog te bekijken op Film Fest Gent (18/10).