Liefde op zijn Zweeds op #FFGent

A Serious Game

Maxime

A Serious Game - Trailer

De liefde, je kunt er veel over schrijven en zeggen, behalve dat het gemakkelijk is. Liefde is een werkwoord, jahaaa. En hoe koosjer is de liefde nog wanneer de tortelduifjes in kwestie getrouwd zijn? En niet met elkaar?

De mooiste wenkbrauwen

Stockholm 1901. De arme journalist Arvid Stjärnblom (Sverrir Gudnason) mag met zijn hoofdredacteur Markel (Michael Nyqvist) op uitstap naar de idyllische fjorden voor een bezoekje aan de schilder Anders Stille. Terwijl Markel en Anders de kunst laten voor wat ze is om zich te goed te doen aan de schnaps, springen de vonken over tussen Arvid en schildersdochter Lydia (Karin Franz Körlof). Bij deze willen wij haar graag feliciteren voor haar welgevormde wenkbrauwen. Arvid kon er niet van afblijven en wij zouden ze ook graag eens aanraken.

Omdat het leven anders maar gemakkelijk zou zijn, zitten de omstandigheden het jonge paartje niet mee. Hij bezit geen cent en haar vader ziet haar liever aan de arm van wetenschapper en grootkapitalist Roslin. Ze verliezen elkaar uit het oog. Met zegen van zijn hoofdredacteur, trouwt Arvid met Dagmar (Liv Mjönes), de dochter van een theaterdirecteur.

Lydia verveelt zich ondertussen stierlijk in haar huwelijk en heeft er alles voor over om terug te keren naar het huis van haar jeugd. Ze begint een platonische affaire met buitenlandcorrespondent Lidner (Mikkel Boe Følsgaard). Collega van? Juist ja.

Lydia en Arvid lopen elkaar weer tegen het lijf en boem patat, het is van dat. Elkaars eerste liefde en volgens het romantisch ideaal, ook graag de laatste alstublieft. Maar kunnen ze het kleine detail  dat ze beiden ondertussen getrouwd zijn, blijven negeren? 

Arvid zet vrouw en kind op de trein naar het platteland en keert met Lydia terug naar haar ouderlijk huis. Zij schildert, hij schrijft. Het is de bohemische liefde op haar best. Tot Arvid naar het sterfbed van zijn vader wordt geroepen. Uiteindelijk zal hij moeten kiezen tussen zijn liefdesideaal en zijn echtgenote. Die haalt fijntjes aan dat ze zijn beste vriendin is en "dat het andere in ons huwelijk zo goed is".

Keuzes, verstikkende omhelzingen, tranerige kussen en gesneuveld porselein.
Uiteindelijk zaten wij toch maar lekker de hele film te duimen voor het ultieme paartje van de film: Markel en zijn secretaresse.