Phantom Boy: een Europees spook in New York

Drie op en top Amerikaanse elementen

Zoë Croegaert

Foto’s voor Phantom Boy: een Europees spook in New York

Hoofdpersonages Leo, Alex en Marie

Amerikanen houden er niet van wanneer buitenstaanders hun land filmisch portretteren. Daar trokken de makers van Phantom Boy, de nieuwe Frans-Belgische animatiefilm, zich niets van aan. Hun film speelt zich niet gewoon af in een Amerikaanse stad, maar in dé Amerikaanse stad: New York. BILL kijkt wat ze daarvan maakten.

The Skyline

We zijn in New York en dat zullen we geweten hebben. Alle gekende monumenten (het Vrijheidsbeeld, the Chrysler Building, the Brooklyn Bridge...) passeren meermaals de revue. Doordat het merendeel van de film zich 's nachts afspeelt, krijgen we ook de alom gekende beelden van verlichte wolkenkrabbers, wat dan weer zorgt voor een onmiskenbaar film-noirgevoel.

The bad guy

Ook wanneer het aankomt op de slechterik, haalden de makers van de film hun mosterd bij de Amerikaanse cultuur. Met zijn hoed en misvormde gezicht lijkt hij zo weggelopen uit een maffiafilm. En natuurlijk heeft hij twee oerdomme hulpjes die het vuile werk voor hem mogen opknappen.

The bad cop

Uiteraard is er ook een slechte politieagent van de partij. Niet Alex Tanguy, de politie-inspecteur die naast hoofdpersonage Leo de rol van goeierik vervult, maar de hoofdinspecteur van de New Yorkse politie. Hij roept, hij brult, hij tiert en hij slaagt er niet in de slechterik te vangen, zelfs niet wanneer inspecteur Tanguy hem alle aanwijzingen geeft. Een heerlijk blunderend specimen.

Benieuwd naar meer? Phantom Boy speelt zondag 18/10 op Film Fest Gent. Vanaf 21 oktober is de film ook in de rest van het land te zien.