Waarom de #FFGent-docu Mapplethorpe: Look at the pictures de moeite is, in drie quotes

Mapplethorpe: look at the pictures

Randy Barbato, Fenton Balley

Mari

Mapplethorpe: Look At The Pictures - Official trailer

Waarom de #FFGent-documentaire Mapplethorpe: Look at the pictures de moeite is, in drie quotes. 

Robert Mapplethorpe is een van de meest controversiële Amerikaanse artiesten uit de recente geschiedenis. Zijn oeuvre bestaat uit stillevens van bloemen, portretten van zijn vele muzen – zowel vrouwen als mannen – en zijn erotische SM-foto’s, waarmee hij de meeste bekendheid verwierf. Voor een van zijn laatste grote expo's in het Contemporary Arts Center in Cincinatti vijfentwintig jaar geleden moest het museum en zijn directeur zich nog verantwoorden voor de rechter. Het museum werd veroordeeld voor het meewerken aan "verspreiding van onzedelijkheid" en "misbruik van minderjarigen". De zeer conservatieve lokale politicus Jesse Helms verdedigde die veroordeling door te scanderen: "Look at the pictures!" En dat is exact wat regisseurs Fenton Balley en Randy Barbato in de nieuwe documentaire doen. 

“If a day goes by without my doing something related to photography, it’s as though I’ve neglected something essential to my existence, as though I had forgotten to wake up.”

Robert Mapplethorpe

Je kan veel slecht zeggen over Mapplethorpe. Je zou hem kunnen beschrijven als ijdel, snobistisch, egoïstisch. Maar wat niemand kan ontkennen is dat hij verschrikkelijk gedreven was. Mapplethorpe zei zelf dat hij altijd al geweten had dat hij het zou maken en hij heeft zijn hele leven gewerkt om dat ook te realiseren. Tot op het einde van zijn leven – hij stierf op zijn 44ste aan aids – bleef hij fotograferen en tentoonstellen. 

“I am obsessed with beauty. I want everything to be perfect, and of course it isn’t. And that’s a tough place to be because you’re never satisfied.”

Robert Mapplethorpe en Patti Smith

Mapplethorpe was ongelooflijk perfectionistisch. Hij had een bepaald idee van hoe iets er op de foto moest uitzien – of het nu over een boeket tulpen ging of over twee mannen die in elkaars mond plassen – en stopte niet voor alles perfect was. De beruchte beelden van blote mannen in SM-scènes waren voor hem niet om te choqueren, het was wat hij kende en mooi vond en op een bepaalde manier slaagde hij erin om zelfs dat er elegant te laten uitzien.

“When I have sex with someone I forget who I am. For a minute I even forget I’m human. It’s the same thing when I’m behind a camera. I forget I exist.”

Robert Mapplethorpe

Robert Mapplethorpe was zeer open over zijn seksualiteit. Hij leefde dan wel in het New York van de roerige jaren 70, maar toch was het niet vanzelfsprekend om openlijk homoseksueel en sadomasochistisch te zijn in die tijd. Zijn homo-erotische foto’s zijn vandaag misschien niet meer zo choquerend, maar in zijn tijd zorgden ze voor genoeg ruptuur om een museum voor de rechtbank te slepen. Je zou hem op zijn eigen manier kunnen zien als een voorvechter van vrije meningsuiting en rechten voor homoseksuelen. 

 

De documentaire Mapplethorpe: look at the pictures is nog te zien op Film Fest Gent (18/10).