Wat als Amélie Poulain een tienjarig wetenschapsgenie was?

Film: The Young and Prodigious T.S. Spivet

Regie: Jean-Pierre Jeunet

Ine

Trailer The Young and Prodigious T.S. Spivet

T.S. Spivet (kort voor Tecumseh Sparrow) is de slimme helft van een tweeling, zijn broer Layton de stoere. Wanneer één van hun spelletjes fataal afloopt, is T.S. plots de enige zoon in het gezin en moet hij opboksen tegen een groot stilzwijgen. Hoopvol begint hij aan een klim van zero to hero.

T.S.’s excentrieke familie mag dan volgens hem wel één van de beste ter wereld zijn, de briljante telg wordt niet op handen gedragen door zijn tienerzus, moeder/insectendeskundige (Helena Bonham Carter) en cowboyvader. Niet sinds de ongelukkige dood van Layton, in elk geval.

Genie met een probleem

Wanneer de jonge T.S. (Kyle Catlett) verneemt dat hij de prestigieuze Baird-Award heeft gewonnen met één van zijn laatste uitvindingen, zet hij alles op alles om die in ontvangst te gaan nemen. Dat ze in het Smithsonian museum misschien niet zitten te wachten op een tienjarig genie is niet zijn eerste probleem. Dat is de geïsoleerde ranch in Divide, Montana waar de Spivets wonen, een paar duizend kilometers van het Smithsonian.

Alleen en met een zware koffer vol levensnoodzakelijke spullen - zoals een kompas, een barometer, een stapel paarse en rode notitieboekjes en een mussenskelet - gaat T.S. aan boord van een goederentrein naar Washington DC, het begin van een vermoeiende reis dwars doorheen de Verenigde Staten.

De onervaren Kyle Catlett geeft uitstekend gestalte aan T.S., terwijl hij zowel het naïeve kind als de briljante wetenschapper afwisselend aan de oppervlakte laat rimpelen. 

Amélie op zijn Amerikaans

Fransman Jean-Pierre Jeunet maakt met deze verfilming van Reif LarsenDe Verzamelde Werken van T.S. Spivet zijn eerste Amerikaanse prent sinds Alien:Ressurection en zijn eerste uitstapje naar 3D. Maar met films als Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulin en Un Long Dimanche de Fiançailles op zijn palmares, zou Jeunet als geen ander in staat moeten zijn om de betoverende, innerlijke wereld van deze geniale tienjarige te vertalen naar het grote scherm.

Dat maakt hij meer dan waar. In de roadmovie voor jonge avonturiers transporteert Jeunet het vibrerende en originele universum van Amélie Poulin moeiteloos naar de VS. De film heeft een goeie drive en talloze technische schetsen die de werking van T.S’s geniale brein tastbaar maken, voegen toe aan de magie van deze familiefilm.

En wanneer de kijker je zelfs een al te karikaturale, mediageile museummedewerkster vergeeft, weet je als regisseur gewoon dat je goed bezig bent!