Welke student maakte volgens Film Fest Gent de beste kortfilm?

Competition for Belgian Student Shorts

Ine

Video’s voor Welke student maakte volgens Film Fest Gent de beste kortfilm?

Croisé teaser | Film Fest Gent 2017

Elk jaar studeert een nieuwe lichting filmmakers af aan onze Belgische filmscholen, elk met een kortfilm als bewijs. Tien van deze kortfilms haalden de selectie van Film Fest Gent en maken kans op een bekroning door de jury. Het publiek heeft intussen haar winnaar al gekozen (Sons of No One viel alvast in de prijzen), maar op de officiële uitreiking is het nog even wachten. Vers uit de filmzaal wagen wij alvast een gokje.

De regisseurs van morgen: niet vies van zware kost 

Wat ons opviel, is dat de regisseurs van morgen met beide benen in de realiteit staan. Thema’s als gender en seksualiteit (‘A Gis’ van Thiago Carvalhaes en ‘Girlhood’ van Heleen Declercq) en onverdraagzaamheid en racisme (‘Sons of No One’ van Hans Vannetelbosch) kwamen meermaals aan bod.

Ook het typische gevoel van doelloosheid en het zoeken naar betekenis dat veel jongeren ervaren (‘Croisé’ van Elke Vanoost, ‘Ada’ van Camille Vigny, ‘Mixed Materials’ van Anna Van Riel en ‘Poor Kids’ van Michiel Dhont) kreeg een prominente plaats in de films, net als keuzes maken (‘Kutdag’ van Vincent Das) en vertwijfeling (‘Jane Dog’ van Koen Blauwblomme en ‘Serenitas’ van Jef Dehouse).

Onze favorieten: van kort naar kortst 

Actuele thema’s brengen, deden de studentenfilms allemaal, maar de manier waarop ze hun boodschap in beelden verpakten, was wél heel uiteenlopend. We zagen documentaires, animatiefilms en fictie met de allures van een langspeler, met en zonder tekst en stuk voor stuk in minder dan 22 minuten. Maar omdat niet iedereen in de prijzen kan vallen, zijn dit onze favorieten, gerangschikt van kort naar kortst. 

Sons of No One (21’) – Hans Vannetelbosch

Deze winnaar van de publieksprijs mag wat ons betreft ook met de Nationale Loterijprijs aan de haal gaan. Een verhaal over respect en grenzen, over de kop in het zand steken of dat zand net omwoelen en onrecht aanklagen.

Croisé (19’) – Elke Vanoost

Croisé toont een intens moment tussen twee personen in verschillende fases van hun leven met Brussel als tegenspeler. Ze leren elkaar kennen, raken in conflict, leren elkaar begrijpen en gaan elk terug hun eigen weg op. Actrice Anouk Fortunier - vorig jaar als filmmaakster zelf nog genomineerd voor een BILL Award - impressioneert. 

Serenitas (9’) – Jef Dehouse

Veel minder concreet is deze animatiefilm die vooral door de prachtige graphics in dit lijstje belandde. In een klooster op een verlaten eiland wordt het serene, monotone leven van een oude monnik verstoord. Is hij wel alleen?

Trailers en andere info vind je op de website van Film Fest Gent.