3 tips voor Courtisane Festival 2018

Courtisane Festival 2018

Maxime De Ruyck

Courtisane Festival  toont je films en documentaires die je niet snel zult tegenkomen in de Kinepolis of Netflix. Tijdens deze editie staat onder andere de Chinese regisseur Wang Bing in de belangstelling. Zijn documentaires tonen je het leven van de Chinezen die in de marge leven.

Om het kaf van het koren te scheiden: Drie tips van de BILL-redactie om je Courtisane Festival te kruiden. 

1. Fengming, a Chinese memoir

In 1949 was He Fengming een journaliste en vooral die-hard voorstander van Mao Zedong's communisme. Alleen maakte ze de fatale fout om kritiek te uiten op zijn beleid. Zij en haar echtgenoot worden gearresteerd en opgesloten in een heropvoedingskamp. In deze documentaire vertelt He Fengming alles wat ze zich kan herinneren over haar leven: haar jeugd, haar huwelijk, haar tijd in gevangenschap en hoe ze nadien haar weg moest vinden in de samenleving.

Te zien op 31 maart in Sphinx Cinema

2. Three Sisters

Drie zusjes leven in een plattelandsdorpje. Niemand zorgt voor hen. Papa werkt in een grote stad, niemand weet waar mama is. Het oudste meisje, amper 10, zorgt voor haar zusjes. Maar dan keert papa terug en besluit hij om de twee jongste meisjes mee te nemen. De oudste kan  naar school gaan, maar is vanaf nu helemaal alleen op de wereld.

Te zien op 30 maart in Sphinx Cinema

3. Crude Oil

Hoe breng je je dagen door als je werkt op een olieveld in de Gobiwoestijn, hartje middle of nowhere? Hoe bied je het hoofd aan de eentonigheid van je werk, telkens opnieuw dezelfde gezichten, de verveling in je vrije uen en het desolate landschap? Wang Bing maakte een huzarenstukje met deze documentaire van 14 uur. Bij deze vertoning mag je vrij naar binnen en buiten lopen!

Te zien op 31 maart en 1 april in Gouvernement