Dit mogen we verwachten van #Cannes2017

De films, de sterren en de nieuwigheden

Janne Vanhemmens

Een spannend moment voor filmfreaks: de persconferentie van het Festival de Cannes. Aan ons scherm gekluisterd op 13 april om 11u haalden we ons beste Frans boven en leerden dat de selectie 29 landen representeert (27 in 2016), 9 debuten voorstelt en 12 vrouwelijke regisseurs uitnodigde. Herbekijk de integrale aankondiging of lees gewoon onze highlights:

Kristen Stewart debuteert als regisseur

Er zit meer in een Twilight-actrice dan je denkt. Met Come Swim gaat Kristen Stewart een nieuwe uitdaging aan - die gegarandeerd met argusogen gevolgd zal worden door de critici - en dat ziet er ongeveer zo uit:


Ook Twilight-co-ster, ex-vriendje en onderwerp van jarenlange gossip Robert Pattinson zakt af naar Frankrijk in mei. Hij speelt de hoofdrol in Good Time, een misdaadverhaal over een bankovervaller.

An Inconvenient Sequel

10 jaar na An Inconvenient Truth strijdt Al Gore nog steeds tegen klimaatopwarming. iets wat de nieuwe president van de Verenigde Staten er sinds dit jaar niet makkelijker op maakt.

Tijdens de presentatie werd er na deze aankondiging ook fijntjes toegevoegd dat "niet het filmfestival politiek is, maar de regisseurs en de verhalen". Bang voor kritiek vanuit Hollywoodland, Cannes?

 

Een vijfhonderdste film over Elvis

The Promised Land mag dan wel een nummer van Bruce Springsteen zijn, in Cannes is het een nieuwe film over de jonge Elvis Presley "en een film over de VS". Kan auteur en regisseur Eugene Jarecki de muzieklegende terug tot leven wekken?

Ook virtual reality speelt nu mee op hoog niveau

De regisseur van The Revenant, Alejandro G. Iñárritu, gooit het dit jaar over een andere boeg en presenteert de eerste virtual reality-film op een prestigieus filmfestival. De prent heet Carne Y Arena.

Celebzzz

Naast Kristen Stewart en Robert Pattinson mogen we uitkijken naar een rode loper vol glitter en glamour. In het lijstje "acteurs om over te kwijlen": Elle Fanning, Nicole Kidman (present met maar liefst vier producties), Kirsten Dunst en Colin Farrell. Andere oude en nieuwe bekenden die hun opwachting zullen maken: Sofia Coppola, Michael HanekeJoaquin Phoenix, 2016-Oscarnominee Isabelle Huppert en Pedro Almodóvar.

De strijd voor de Gouden Palm

In de competitie voor een gouden beeldje dit jaar vinden we de nieuwe films van onder andere Todd Haynes (deed ons geeuwen met Carol), Yorgos Lanthimos (bracht ons aan het ongemakkelijk giechelen met The Lobster), Michel Hazanavicius (Oscarwinnaar met The Artist), Lynne Ramsay (kogelde ons een week lang een depressie in met We Need To Talk About Kevin), Noah Baumbach (maakte het oh zo herkenbare Frances Ha over een jonge vrouw die meer wil in het leven) en Robin Campillo (Gouden Palmwinnaar in 2008 met Entre les murs).

>> Bekijk de volledig lijst hier.

België represent

Na een Gouden Palm voor Beste Kortfilm voor de Brusselse Libanees Ely Dagher in 2015, komt er een mogelijk Belgische opvolging in die categorie met de selecties van Valentina Maurel (van de Brusselse kunstschool INSAS) en Imge Özbilge (KASK). Duimen maar!

 

>>> Ook BILLs filmvrouw Janne zal erbij zijn in Cannes van 17 tot 28 mei 2017. Volg BILL op Facebook, Snapchat en Instagram om haar avonturen in Zuid-Frankrijk live mee te volgen!