Filmfestival Gent 2013: Galapremières

Film Fest Gent 2013

Aaren

Video’s voor Filmfestival Gent 2013: Galapremières

Inside Llewyn Davis

Film Fest Gent, dat is behalve het perfecte excuus om je sociale leven anderhalve week op hold te zetten ook de ideale gelegenheid om je galakledij nog eens van op zolder te halen, en ongegeneerd enkele stappen op die mythische rode loper te zetten.

Ook in 2013 regent het immers weer grote premières in Gent, zodanig veel zelfs dat wij van BILL, om jullie wat tijd uit te sparen (een mens moet toch een keer aan z’n strijk beginnen), een handig lijstje van persoonlijke favorieten hebben samengesteld.

Inside Llewyn Davis - Coen Brothers

Weinig verrassend misschien, maar een avondje Coen Brothers staat (bijna) altijd garant voor ongegeneerd kijkplezier, straffe acteerprestaties én een uitstekend soundtrack. Zo ook zeker deze (met de Zilveren Palm bekroonde) Inside Llewyn Davis, waarin de broertjes een aspirant-folkzanger volgen op zijn muzikale omzwervingen, en zelfs Justin Timberlake enkele minuutjes on screen komt stelen. Dat belooft.

Don Jon - Joseph Gordon-Levitt

Acteurs die in de regisseurszetel gaan zeten, het levert niet altijd grootse cinema op, maar vervaarlijk rijzende ster Joseph Gordon-Levitt geven wij toch graag het voordeel van de twijfel. De 32-jarige Amerikaan legde de laatste jaren namelijk een lichtjes indrukwekkend filmparcours af, en had zeker nog wel enkele vaten mojo opgespaard voor z’n regiedebuut. Helemaal interessant wordt het als je weet dat Gordon-Levitt zelf de rol van vlotte verleider Don Jon voor zijn rekening neemt en z’n meest smeulende blikken voor 90 minuten op het Film Fest richt.

The Lunchbox - Ritesh Batra

Vreemde eend in de bijt (/op de loper): een magisch-realistische lowbudgetfilm uit het verre India. We weten eerlijk gezegd ook niet goed wat precies te verwachten, maar de vele lovende geluiden die vanop andere filmfestivals kwamen overgewaaid doen alvast het beste vermoeden. Desalniettemin: op eigen risico.

The Young And Prodigious T.S. Spivet (3D) - Jean-Pierre Jeunet

Hij heeft dan misschien niet meer de grote vorm van weleer (Delicatessen, City of Lost Children, Le Fabuleux Destin D’Amélie Poulain), maar wij blijven toch steeds benieuwd naar nieuw werk van Jean-Pierre Jeunet. Ook zonder vaste kompaan Marc Caro grossiert de Fransman immers in intrigerende/absurde mozaïekjes van beeld en klank, en ons hoofd eraf als hij ook z’n laatste filmische worp niet heeft volgestouwd met prettige gestoorde vondsten.

Venus in Fur - Roman Polanski

Echt populair zal Roman Polanski wel nooit meer worden, daarvoor weegt z’n verkrachtingsschandaal net iets de hard op de publieke opinie, maar regisseren kan de man nog steeds. Zo was The Ghostwriter enkele jaren geleden een kritische voltreffer, en was ook Carnage in 2011 voer voor eindejaarslijstjes. Gaan kijken naar Venus in Fur is dus spelen op zeker, maar zeg nu zelf: daar is toch niet mis mee?