Filmfestival Oostende: girlpower en Pools drama

#FFO16

Anouk Fortunier - Veerle Baetens - Chris Lomme

Pieter
  • Filmfestival Oostende
  • 09 tot 17 sep 2016
Google maps
location

In Oostende komen cinefielen naar goede gewoonte weer aan hun trekken in september. Voor de tiende keer pakt Filmfestival Oostende uit met de hotste nieuwkomers én gevestigde waarden van het witte doek, uit België en ver daarbuiten. Wij bespeuren dit jaar op de affiche en de rode loper opvallend veel girlpower. Een overzicht:   

Drôle D'oiseau 

De Brusselse Anouk Fortunier kennen we uiteraard nog als nominee van de BILL Awards. Haar alom geprezen kortfilm Drôle D'oiseau kreeg een plaats op de prestigieuze affiche, als publieksopwarmer voor Le Tout Nouveau Testament van Jaco Van Dormaal (op 12 september).

In haar semiautobiografische film schetst Fortunier een namiddag in het leven van de jonge Zoë. Het meisje wordt na een schooldag opgepikt door haar bipolaire vader, Pierre. Haar grenzenloze fantasie is het enige wapen waarover ze beschikt in de dagelijkse strijd tegen de problemen waarmee haar vader worstelt. 

Focus op Polen 

Een dag eerder (zondag 11 september) richt Oostende de spotlights op Polen. Tijdens de Polish Night - mét Poolse hapjes en drankjes in het festivalcafé - kan je genieten van vier Poolse arthouse-filmparels. Wij kijken vooral uit naar Strange Heaven van Dariusz Gajewski. Agnieszka Grochowska won voor haar acteerprestaties in 2011 nog de Ensor voor Beste Actrice. 

Vier diva's van het witte doek 

Ook dit jaar meert er weer heel wat schoon volk aan in Oostende. Zo komen de Nederlandse Renée Soutendijk en de Canadese Evelyne Brochu een bezoekje brengen aan het festival. Uit eigen land verwelkomt de organisatie dan weer Veerle Baetens en Chris Lomme. Op zaterdag 10 september komt die laatste een prijs in ontvangst nemen om haar geweldige carrière te bekronen.

Au-Delà des murs 

Later op de avond maakt ook Veerle Baetens nog haar opwachting. Na de avant-première van haar nieuwe serie Au-Delà des murs komt de grande dame van de Vlaamse film het publiek groeten. 

Baetens speelt de rol van Lisa, die een huis erft van een man die ze totaal niet kent. Toch besluit ze haar twijfels opzij te zetten en haar intrek te nemen in het akelige huis. Je weet net zo goed als wij dat daar alleen maar miserie uit kan voortvloeien: al snel zit Lisa gevangen in een nachtmerrie met vier muren, verborgen gangen en verdwijnende deuren. 

Vegen met de Callboys 

Verder is het uiteraard opnieuw uitkijken naar de uitreiking van de Ensors in Kursaal Oostende. Er staan bovendien maar liefst zestig films op het programma die aan hun première toe zijn. Het beste hebben we tot op het laatste bewaard: op 17 september kan je het hele seizoen van Callboys bekijken in de cinema. Met je ticketje mag je daarna zelfs met Jay, Devon, Wesley en Randy naar de officiële afterparty  in de Bagatelle. De Callboys kruipen voor deze gelegenheid zelf achter de draaitafel. En nu gaan we vegen

Check hier de volledige planning en vink alvast je favorieten aan. Ben je in het bezit van een ENTREEpas of een kaart met EYCA-logo? Dan heb je recht op twee euro korting