Klaar voor DOCVILLE

BILL selecteert: 5 must see YouTube-documentaires

Jana
Google maps
location

Van 1 tot en met 9 mei gaat de elfde editie van het DOCVILLE festival door in Leuven. Het filmfestival trakteert zijn bezoekers op de nieuwste, interessantste, succesvolste documentaires die een hele resem aan thema’s in een boeiende cinematografische mixer gegoten hebben.

Goesting? Of nog niet overtuigd? Wij spitten alvast het YouTube-wijde web uit, op zoek naar enkele parels van documentaires die je als voorsmaakje gewoon vanuit je luie zetel kan bekijken.

1. Life in a Day

 

Beginnen doen we met Life in a Day, een ode aan de mensheid én aan YouTube. Het concept is simpel: lanceer een oproep dat je beelden zoekt van over de hele wereld die gemaakt zijn op 24 juli 2010. Met 4500 uur materiaal van 80 000 bijdragers uit 192 landen maakte regisseur Kevin Macdonald een pakkende film die het dagelijkse leven in al z’n vormen  in beeld brengt.

2. Free to Play

Eentje voor de gamers! Deze film heeft als setting de eerste editie van The International in 2011, tot dan toe het grootste en meest lucratieve gametornooi ooit (een prijzenpot van 1 miljoen dollar – slik). De film schetst een portret van drie deelnemers en hoe het gamen hun levens beïnvloed heeft.

3. Exit Through the Gift Shop

Van games stappen we over op street art met het controversiële Exit Through the Gift Shop. De film start bij Thierry Guetta, die de gewoonte heeft om alles in zijn leven te filmen (ja, dus echt letterlijk alles). Hij komt in contact met de wereld van de street art en met de anonieme artiest Banksy, die besluit de camera om te draaien en op Guetta zelf te richten. Het resultaat is een parel van een documentaire die zowel over street art gaat als over de excentrieke amateurfilmmaker zelf.

4. Baraka

Voor wie het ook wat rustiger mag, bestaan er ook heel wat slow cinema docu’s. Ron Fricke’s gezapige ritme in combinatie met beelden (die perfect uit een Wes Anderson-film zouden kunnen komen) zorgen voor een eindresultaat waar je helemaal zen van wordt.

5. Neal D Retke for President

Afsluiten doen we met een Vlaamse portie gekheid en humor. Je hebt er misschien al van gehoord, die twee filmstudenten die naar de VS reisden op zoek naar een onbekende man die hen door Facebook als vriend werd aangeraden. De korte docu ging meteen viraal en zorgde, als afstudeerwerk, waarschijnlijk ook voor mooie puntjes bij de twee aspirant-regisseurs.

DOCVILLE gaat door in verschillende cinemazalen in Leuven van 1 tot en met 9 mei.