Uitkijken naar Filmfestival Oostende

Filmfestival Oostende

Wim Opbrouck en Gilles Coulier

Eline
  • Filmfestival Oostende
  • 08 tot 16 sep 2017
Google maps
location

Oostende maakt zich klaar voor haar elfde Filmfestival. Van 8 tot en met 16 september wordt de badstad overspoeld door cinema. Gastheer van dienst is Wim Opbrouck, voor de gelegenheid uitgedost met lippenstift en mascara, en Gilles Couliers Cargo mag het festival openen. 

Wim Opbrouck, voor eeuwig bekend als Franky uit Het Eiland maar ook als theaterbeest en steracteur in vele Vlaamse producties, onderging voor de teaser van Filmfestival Oostende de ultieme transformatie, namelijk die van man tot vrouw. Daarmee brengt hij een ode aan de kunst van het acteren, waarbij de vertolker steeds een nieuwe gedaante aanneemt.  

Als master van Filmfestival Oostende selecteert Opbrouck een reeks anti war-films die volgens hem “het geweld, de dictatuur, het racisme, het extremisme, het fanatisme en alle andere foute –ismen aanklagen”. Zo kiest hij voor Dr. Strangelove en The Great Dictator, die geweld met humor tegengaan. In het Leopoldpark van Oostende wordt bovendien een speciale openluchtvertoning van de komedie Le petit baigneur georganiseerd. 

Verbeten vissers

Filmfestival Oostende wordt dit jaar plechtig geopend door Cargo, de eerste langspeelfilm van regisseur Gilles Coulier. Hij stond achter de camera van de hitserie Bevergem, die het werkwoord "nurfen" aan ons lexicon toevoegde, en maakte voordien al enkele kortfilms. Ijsland, Paroles en Mont Blanc vertellen het verhaal van enkele outcasts waarbij de vader-zoonrelatie, de dynamiek tussen broers en het onvermogen tot communicatie de hoekstenen van de film uitmaken. 

Ook in Cargo komen die thema’s terug. Nadat hun vader overboord valt uit zijn vissersboot, zijn de broers Jean (Sam Louwyck), Francis (Wim Willaert) en William (Sebastien Dewaele) op elkaar aangewezen om het familiebedrijf draaiende te houden. Strubbelingen in hun onderlinge relatie komen boven water en ieder kampt met zijn eigen zwakte, of dat nu de toekomst van een achtjarige zoon, een geheime liefde of drugs zijn. 

Met een overdosis sigaretten, vergeelde cafés en een panorama van de haven schetst Coulier meteen een raak beeld van de immer gesloten vissersgemeenschap. In Cargo wisselen korte scènes, waarin een minimum aan dialoog aanwezig is, elkaar snel af. Met een of twee zinnen weet Coulier een situatie neer te zetten. De regisseur vertrekt niet van een plot, maar vanuit de personages. Net als in zijn eerder werk kiest Coulier voor een West-Vlaams dialect om hun authenticiteit te onderstrepen en werkt hij met karakterkoppen zoals Wim Willaert en Sam Louwyck. Binnenkort te spotten op de rode loper van Filmfestival Oostende. 

Alle info over Filmfestival Oostende vind je hier. Als je jonger bent dan 26 betaal je slechts 20 euro voor een festivalpas die toegang geeft tot het volledige programma.