Van de Italiaanse South Park tot de Koreaanse Romeo & Julia

Anima

The Brussels Animation Film Festival

Pieter
Google maps
location

Van 9 tot en met 18 februari neemt Anima (The Brussels Animation Film Festival) de hoofdstad weer in. Het festival barst dit jaar uit zijn voegen, met maar liefst 325 animatiefilms uit binnen- en buitenland op het overvolle menu. Wij gidsen je door het programma aan de hand van onze vijf favorieten. 

1. Teheran Taboo

Zaterdag 10 of dinsdag 13 februari @ Flagey 

Een groep jonge Iraniërs (waaronder een prostituee en haar zoontje, een bruid en een muzikant) bindt de strijd aan tegen de conservatieve islamitische samenleving die hen in een wurggreep houdt. In zijn bijzonder rauwe eerste langspeler hekelt regisseur Ali Soozandeh de hypocrisie van een schizofrene cultuur waar prostitutie, drugs, afpersing en religieuze dictators het dagelijks leven domineren. 

2. The Shower 

Zondag 18 februari @ Flagey 

Regisseur Hae Hun Ahn liet zich inspireren door de Koreaanse versie van Romeo en Julia. De novelle Sonagi van Hwang Sun-Won geldt al meer dan vijftig jaar als een van de absolute meesterwerken van de Koreaanse literatuur en is verplichte kost voor alle scholieren van het land.

Het verhaal gaat over niet meer of niet minder dan de eerste liefde van een stel pubers. Hae Hun Ahn gebruikt die kalverliefde als vertrekpunt om de kijker mee te nemen op excursie naar adembenemende Koreaanse landschappen in subtiele pasteltinten. Na tien minuten waan je je ongetwijfeld in een impressionistisch doek van de Koreaanse Monet. 

3.  East End 

Zaterdag 10 februari @ Flagey 

Vroeg je je ooit al eens af hoe South Park er in het Italiaans zou uitzien? Regisseurs Luca Scanferla en Guiseppe Squillaci besloten het gewoon te tonen. In East End hacken enkele voetbalfans een sateliet van het Amerikaanse leger om een match tussen AS Roma en Lazio te kunnen volgen. Daarmee brengen ze achtervolgens hun hometown en het evenwicht van de hele aardbol in gevaar. 

4. Blanche-Neige, la suite

Vrijdag 16 februari @ Cinematek 

Jean-Paul "Picha" Walravens breidt een uiterst pittig vervolg aan het sprookje van Sneeuwwitje. Zijn verhaal na 'en ze leefden nog lang en gelukkig' heeft veel weg van een episode uit The Bold and the Beautiful, met overspel, intriges en verraad als rode draad. Heerlijk fout. 

5.  Have A Nice Day 

Zaterdag 10 en vrijdag 16 februari @ Flagey

Regisseur Lui Jian volgt in deze duistere gangsterkomedie de onfortuinlijke chauffeur Xiao Zhang. De sukkelaar stal een zak geld van zijn baas om zijn vriendin 'op te knappen' na een mislukte cosmetische ingreep. Het gestolen geld maakt van hem een doelwit in de ogen van huurmoordernaars, gangsters en overvallers uit alle uithoeken van China. 

Het volledige programma kan je hier natrekken.