Grands travaux: zweet ruiken vanop de eerste rij

Olivia Rochette & Gerard-Jan Claes

Pieter

Het gaat hard voor documentairemakers Olivia Rochette en Gerad-Jan Claes. Hun nieuwste project Grands Travaux ging afgelopen mei in wereldpremière tijdens het Kunstenfestivaldesarts in Brussel en steekt met de selectie voor Het Internationaal Filmfestival van Rotterdam nu voor het eerst de landsgrenzen over. Ook in eigen land gaat de documentaire op tournee, met screenings in heel Vlaanderen en Brussel. 

Voor Grands Travaux doken Rochette en Claes onder in het Instituut Anneessens-Funck, een Nederlandstalige beroepsschool in hartje Brussel. De hele film werd opgenomen binnen de schoolmuren, waar normaal geen camera's toegestaan zijn. De documentairemakers volgden er letterlijk vanop de eerste rij mee hoe de jongeren zich door de praktijkoefeningen en lessen worstelen, maar ook hoe ze omgaan met liefdesperikelen en de zoektocht naar een woning en een job. Met het dagdagelijkse leven op de schoolbanken als vertrekpunt tracht Grands travaux ook een beeld van Brussel anno 2017 te schetsen, verteld vanuit het perspectief van de jongeren in de stad. 

Zweet ruiken vanop de eerste rij

Rochette en Claes moeten het niet hebben van een flitsende montage of spitsvondige voice-overs. Hun documentaire onderscheid zich van de rest van het veld door het perpectief van de camera. Die catapulteert de kijker recht in de actie, of liever recht in het alledaagse leven van een groep jonkies die met vallen en opstaan een toekomst voor zichzelf probeert uit te houwen.

Wanneer de studiebegeleider een leerling moet vertellen dat zijn studierichting te zwaar is voor hem, kijk je mee vanop de eerste rij, als voyeuristische vlieg aan de muur. Wanneer een andere leerling zich met onnoemelijk veel "euh's" door een spreekbeurt worstelt, kan je zijn zweet haast ruiken. En wanneer de klas een toets krijgt voorgeschoteld, zit je net goed genoeg verstopt tussen de rijen om te zien wie er probeert te spieken. Dichter bij de leefwereld van de een nieuwe generatie Brusselaars kan je niet komen. 

 Grands travaux trekt de komende weken doorheen heel België. Kom kijken op 19 januari in Sphinx (Gent), 22 januari in Cinema ZED (Leuven),  5 februari in Het Bos (Antwerpen) of op meerdere data in Cinéma Aventure (Brussel).

Hier vind je alle speeldata en locaties.